HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catL’antimonàrquic tortell de Reis

L’antimonàrquic tortell de Reis

Paradoxalment, una de les postres estrella d’estes festes, el tortell de Reis, té un costum que no predica amb el nom: qui treu la figura és coronat rei, la cosa menys monàrquica (ni democràtica, ara que se’n parla tant) que ens podem trobar. Però, de fet, explica el costumari català que qui trobava la fava (no hi havia figura) del tortell de Reis i era nomenat “rei de la fava” anava a la funció de l’Església en representació de la família i adorava el nadó de Betlem. Així que, més que rei, es tractaria d’un representant o portaveu, que potser s’escau més amb això d’escollir a dit. Perdó, a sort.

Així, més que monarquia, sembla tractar-se d’insaculació, un sistema en què l’estat és governat per la ciutadania escollida de forma aleatòria o per sorteig, sense partits ni eleccions, de forma que es capacitava tot el poble a ser escollit. És el que la democràcia atenenca va desenvolupar al segle VI abans de la nostra era, igualtat de dret i drets polítics per a aconseguir una equitat real. Altres exemples es troben a Llombardia durant els segles XII i XIII i a Venècia fins a finals del segle XVIII; i, fins i tot, a la Corona d’Aragó, des de mitjan segle XIV (la insaculació s’havia aplicat totalment o parcialment per a la provisió de magistratures municipals) i a les Corts de Barcelona, sota el regnat de Ferran II. Així que res està inventat, una altra cosa és l’aplicació.

Sí que hauríem de deixar de parlar de tortell de Reis, però la corona la podem mantenir si no trobem un accessori encara més lluït: potser una banda o una faixa, com les dels aniversaris i els comiats de solteria.
Bon any i bon tortell!

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

49 + = 56

Últimes notícies