HomeSocietatL’increment de porcs senglars arriba a l’horta i a les zones urbanes...

L’increment de porcs senglars arriba a l’horta i a les zones urbanes de l’Ebre

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va mantenir al desembre diverses reunions per a explicar a cada comarca ebrenca el pla de xoc 2022-25 que el Departament té en marxa per al control dels danys produïts pel senglar. A les trobades hi han participat una cinquantena de societats de caçadors de les 130 que hi ha a les Terres de l’Ebre i representants dels sindicats agraris i de la Federació de Caça.

Les reunions han servit per a abordar la problemàtica creixent produïda per una sobrepoblació de porc senglar, cabirol i conill agreujada enguany per la sequera, que porta estes espècies a buscar aliment en zones on tradicionalment no arribaven.

Al polígon Baix Ebre

En el cas del porc senglar, es dixa veure a prop de zones urbanes i urbanitzades, com per exemple el polígon industrial Baix Ebre i l’entorn de la C-42, segons denuncien fonts de l’Associació de Caçadors de Campredó, que constaten que tota la zona d’horta i d’urbanitzacions al voltant del riu entre Tortosa i l’Aldea s’ha convertit en un hàbitat acollidor per als porcs senglars, que hi troben aliment -cosa que resulta en afectacions importants per a l’agricultura-, aigua i zones de refugi, com la zona dels aiguamolls de Campredó propers al polígon.

“Caldria fer neteja d’estes zones i no es fa”, sostenen estes fonts, que expliquen que els porcs senglars pasturen de nit i després van a refugiar-se en canyars o finques abandonades i amb malesa, i que també denuncien la quantitat d’accidents de trànsit que provoquen, no només els porcs senglars, sinó també altres animals.

Campredó ha reclamat diversos cops al Departament de Territori que s’instal·len tanques a la C-42. Caçadors de Tortosa i Campredó xifren en uns 200 els exemplars que ara mateix camparien per l’entorn del municipi tortosí, incloent-hi les zones residencials de la Simpàtica i o Mig Camí. “Estem caçant més i fent un servei, però ningú ens el paga”, comenten, i reclamen més corresponsabilitat als ajuntaments.

Al seu torn, el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez, assegura que la problemàtica, proporcionalment, és molt menor a les Terres de l’Ebre que a la Catalunya Central, encara que admet que l’espècie ha començat a “assimilar el contacte humà i a baixar de la muntanya cap als rius i les planes”. “Venen a menjar a deu metres de casa”, transmet un veí del barranc de Caputxins.

Per això cal desplegar el pla de xoc, que consistix sobretot a facilitar les batudes -cada any se’n fan unes 3.000 a les Terres de l’Ebre i es preveu que la xifra anirà a més- o agilitzar permisos excepcionals -a societats, a caçadors o a pagesos amb permís d’arma- per a caçar exemplars per danys a l’agricultura.

Gàbies trampa

A més a més, el Departament utilitza gàbies trampa per a caçar exemplars -n’ha enxampat i sacrificat una cinquantena en els últims quatre mesos- i n’ha posat també a disposició de les societats de caçadors per a atrapar els animals en llocs on no es poden fer batudes o disparar trets d’escopeta, com seria el cas de les zones urbanes colonitzades pel senglar. “Entre tots ens hem de fer responsables de reduir la densitat de població fins a uns nivells que no perjudiquen l’agricultura”, conclou Gómez.

Alguns pensen que podria ser tard. “L’increment de porcs senglars és un problema greu que es pot observar i palpar senzillament anant per les carreteres, amb accidents de tota mena, i està generant problemes a les poblacions, als camps d’oliveres, als horts o als arrossars”, assenyala el president de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, José Pedro Tomàs, que destaca “la capacitat d’adaptació impressionant” d’un porc senglar que també ha irromput al delta de l’Ebre. “Arribarà un dia en què l’Administració haurà de pagar molts milions d’euros pels danys”, alerta. De moment, el Departament d’Acció Climàtica ha designat un tècnci específic per a coordinar el pla de xoc.

Una altra casuística habitual que expliquen pagesos i caçadors és que els senglars cauen al canal i no en poden sortir. En este cas, segons el Departament, cal avisar els Agents Rurals, i l’animal, a diferència del que passava abans, serà directament sacrificat.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 7 =

Últimes notícies