“És un llibre amb una finalitat divulgativa que estudia l’etapa que transcorre entre els 650 anys que separen a Giotto (1305) i Mark Rothko (1960)”, detalla l’autor del llibre Giotto Rothko en 35 etapes i arquitecte de Tortosa, F. Xavier Martí, que afegix “el que busco és estudiar quines han estat les diferents etapes de l’evolució de la pintura durant tot este període”.
Es descriu com un apassionat de l’art i, ara, de la seua afició i passió per ell, l’arquitecte tortosí ha confeccionat la seua òpera prima a partir de la selecció de “35 obres de 35 autors diferents, que he escollit d’una manera molt subjectiva per a poder donar testimoni de l’evolució de la pintura, però no només estilísticament, que això ja està molt estudiat, sinó també com ha anat evolucionant la societat de cada moment, que, d’alguna manera, influïx, provoca i justifica estos canvis”.
L’anàlisi l’ha fet a partir d’uns factors com els canvis tecnològics, les evolucions, la concentració d’artistes en un espai i temps determinat… “Unes circumstàncies que són les que provoquen estos canvis que al final conduïxen a l’obra de Rothko, entre altres, lògicament”.
Entre les pàgines es pot trobar, entre d’altres, pintors del Renaixement, com Masaccio i Piero della Francesca; “els tres magnífics: Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti i Raffaello Sanzio”; de pintors manieristes ha escollit a Agnolo Bronzino; del Barroc distingix el moviment de la part septentrional d’Europa, amb pintors com Pieter Brueghel, de la part meridional, amb Pieter Paul Rubens i Rembrandt van Rijn, i de la part final del Barroc, a Giambattista Tiepolo. Del neoclàssic destaca a Jacques-Louis David, el pintor de Napoleó; i del Romanticisme, a Caspar David Fredrich (dels països nòrdics i amb un estil més racional) i a Ferdinand-Victor-Eugène Delacroix (pintor francès, amb un estil més passional).
“L’etapa més divertida”, diu, “és al final del segle XIX i a principis del s. XX, on apareixen els impressionistes -com Claude Monet o Édouard Manet- i els postimpressionistes -Vicent van Gogh, Paul Gauguin i Paul Cézanne-, i sobretot després de Picasso, les avantguardes europees, on es planteja la gran ruptura, a parer meu iniciada per Picasso, amb l’aparició de l’art abstracte”.
La voluntat de Martí és desmarcar-se dels llibres acadèmics, i fer un llibre amè sobre l’art, amb nombroses anècdotes divertides, perquè una persona que no siga experta puga aprofundir-hi.
Este divendres, dia 14, a les 20 h, presenta Giotto Rothko en 35 etapes, a l’hotel Corona de Tortosa, amb Pilar Lanau, directora de l’Escola d’Art i l’editor d’Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla.