HomeSense categoriaL’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre celebra el Dia Internacional dels Arxius

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre celebra el Dia Internacional dels Arxius

RIBERA D’EBRE // Avui, els arxius catalans celebren el Dia Internacional dels Arxius, iniciativa promoguda pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA). Este esdeveniment se celebra arreu del món i este 2021 s’han programat diverses accions entre el 7 i el 13 de juny. Tot i la millora en les condicions sanitàries, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ha optat per no programar encara cap activitat presencial, però sí que ha volgut sumar-se a les diverses iniciatives en format digital, impulsades per la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC), com per exemple l’exposició Arxius amb nom de dones, a la qual ha cedit diverses instantànies. Des del centre també s’ha elaborat un treball sobre Maria Serres i Margalef (La Serra d’Almos 1901-1963), una de les pioneres del moviment feminista a casa nostra, que formarà part d’un monogràfic sobre fons de dones als arxius catalans. Tots estos projectes es publicaran durant la Setmana Internacional dels Arxius (SIA) al portal de la XAC 

La commemoració de la Setmana Internacional dels Arxius se celebra enguany sota el lema Persones, arxius, vides, un títol pensat per posar el focus en la ciutadania que utilitza els serveis dels arxius, atès que sense les persones que hi accedeixen estes infraestructures no tenen sentit. L’ACRE, tot i que és un centre relativament nou, presenta unes xifres d’usuaris força elevades: l’any 2020 va tenir gairebé 25.000 usuaris, que van accedir a 37.290 documents, amb un predomini molt clar de les persones que consulten documentació a través de canals digitals. A més, les xifres durant el 2021 es mantenen en nivells elevats (de gener a maig d’enguany l’Arxiu ja ha tingut 11.077 usuaris que han accedit a 17.226 documents).

Entre les tipologies més consultades dels fons de l’ACRE destaquen els documents de l’Administració Local, tant entre el personal de les mateixes administracions, com la ciutadania i els investigadors. De fet, els darrers mesos l’ACRE ha començat a treballar en un projecte d’actualització i estandardització de les bases de dades dels ajuntaments (prioritzant aquells municipis que treballen amb la plataforma de tramitació electrònica de la Diputació de Tarragona ACTIO) per facilitar la consulta dels documents. Tot plegat, ha anat acompanyat de sessions formatives amb els tècnics dels ajuntaments per millorar l’eficiència en les activitats específiques que afectin la creació, la recepció i la ubicació dels documents. Les bases de dades dels fons dels ajuntaments de Benissanet, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Palma d’Ebre, Riba-roja, Torre de l’Espanyol i Vinebre ja són accessibles (bé totalment o en part). Estes accions contribuiran a potenciar un dels drets més importants de la ciutadania, el d’accedir a la documentació de les administracions públiques.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies