HomeSocietatEl Govern inicia un pla pilot per promoure el reciclatge de telèfons...

El Govern inicia un pla pilot per promoure el reciclatge de telèfons mòbils

El Govern impulsarà una prova pilot de recollida de telèfons mòbils a 4 establiments de telefonia del territori per incentivar-ne el reciclatge.

L’objectiu de la iniciativa és promoure la participació dels consumidors i les empreses en la reutilització i el reciclatge d’estos aparells. L’any 2020 a Catalunya es van vendre 2,5 milions de dispositius mòbils -5 mòbils per minut- i, tot i que no existeixen recomptes oficials de recollida de telèfons vells, les quantitats recollides són molt petites. La campanya, doncs, pretén donar “una segona vida” a estos aparells o als seus components i conscienciar la ciutadania dels beneficis ambientals i socials que això comporta.

La campanya la gestiona l’Agència de Residus de Catalunya en col·laboració amb altres entitats i amb el finançament del Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) ‘ECOASIMELEC’. Els SCRAP, com a responsables de la comercialització d’estos productes, contribueixen econòmicament a la recollida selectiva dels residus que se’n generen i al seu posterior tractament.

Les quatre botigues on es durà a terme la prova són a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, i els mòbils que s’hi recullen es classificaran en dos grups: aptes per la reutilització i per reciclar. Els que es puguen reutilitzar seran tractats amb diverses tecnologies per allargar-ne la vida útil.

La normativa de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) ja estableix la recollida i adequada gestió d’aquestes restes als establiments on es venguen productes d’este tipus, però des de la Generalitat pretenen incrementar l’ús d’estos serveis per part de la ciutadania. En este sentit, un dels punts en què més vol incidir el projecte és en els beneficis mediambientals del reciclatge d’aquests residus. La gran majoria dels materials amb què es fabriquen estos productes provenen de recursos naturals no renovables, i es calcula que la reutilització d’un telèfon mòbil permetria estalviar 400 litres d’aigua, 40 kg de matèries primeres i 30 kg de diòxid de carboni.

En línia amb esta prova pilot, el passat mes d’abril els departaments d’Acció Climàtica i de Cultura ja van iniciar una campanya de promoció de la recollida selectiva i el reciclatge d’aparells elèctrics i electrònics a través de 68 biblioteques de la xarxa pública de Catalunya.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + = 11

Últimes notícies