HomeSense categoriaL’Ateneu Cooperatiu es consolida com a referent de l’economia social i el...

L’Ateneu Cooperatiu es consolida com a referent de l’economia social i el cooperativisme a les Terres de l’Ebre

L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre acaba de finalitzar el seu tercer any de funcionament i les entitats que l’integren valoren molt positivament la feina feta en un curs (2018-2019) en què aquesta entitat s’ha consolidat com a referent de l’impuls de l’economia social i del cooperativisme a les Terres de l’Ebre. Així, durant aquest últim any, una de les tasques més importants de l’Ateneu ha estat l’acompanyament, formació i assessorament a projectes cooperatius a través dels programes Coopcrea i Coopcreix. Concretament, s’han acompanyat de forma individual i grupal un total de 54 projectes, amb 130 persones involucrades; i s’han realitzat 5 sessions grupals adreçades a cooperatives i entitats d’economia social amb una quinzena de participants per sessió. Tal com ja vam informar, fruit d’aquest assessorament i acompanyament, aquest curs s’han constituït set noves cooperatives a les Terres de l’Ebre. Tres d’elles es van crear dins el 2018: les Filloles de Clara (escape room la Llibreria), el Racó de la Festa i Anam Cara i les quatre restants s’han creat durant aquest 2019: Avant Ebre, Artra, La Segona Volta i Milpeus.

En aquest mateix àmbit cal destacar també l’acompanyament individual que l’Ateneu Cooperatiu ha brindat a la Cooperativa Sant Isidre de la Fatarella per millorar la seua professionalització i per aconseguir el finançament necessari, a través d’un Projecte Singular, per tirar endavant la instal·lació d’un molí d’oli amb energies renovables.

També s’han acompanyat individualment cinc associacions sense ànim de lucre, promovent la seva transformació en cooperatives. Amb una d’elles, La Segona Volta, s’ha aconseguit l’objectiu.

Pel que fa a la difusió, cal destacar la segona edició de la Fira ÀGORA, que ha guanyat pes com a espai de relació, coneixement, debat i exposició de les entitats i empreses d’economia social que hi ha al territori. En aquest punt, també cal esmentar la tasca de prospecció sobre el terreny que fa l’Ateneu per difondre i visibilitzar els projectes d’economia social del territori a través del mapa Pam a Pam, una eina col·laborativa i en construcció permanent que té per objectiu difondre els projectes d’economia social de tot Catalunya. Fins ara, a les Terres de l’Ebre, s’han incorporat més d’una vintena de projectes a aquest mapa.

D’altra banda, s’ha continuat en la tasca d’impulsar la creació de grups de consum, com Lo Basquet a Amposta, i s’ha acompanyat en el procés de constitució, l’Enllaç de l’Ebre, una cooperativa integral, que vol ser una central de distribució i compres al territori de productes de proximitat, de temporada i ecològics, que faci de pont entre consumidores i productores.

 

Habitatge cooperatiu

Un altre àmbit important de treball és el de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Després de detectar un interès creixent per aquest nou model d’habitatge per part dels ajuntaments d’Amposta i de Tortosa, així com per part d’entitats veïnals de Sant Carles de la Ràpita, l’Ateneu ha dut a terme tasques d’assessorament i ha organitzat sessions informatives, reunions i presentacions sobre aquest tema.

 

Món educatiu

Amb l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu, aquest 2019 s’han creat 4 cooperatives d’alumnes en diversos centres educatius de les Terres de l’Ebre. L’entitat ha continuat difonent l’economia social a través de tallers i xerrades als centres educatius del territori. Una fita important ha estat la d’impulsar, juntament amb el departament d’Educació, el Premi Emprenedoria, pensat per reconèixer aquells projectes de final de cicle que es basin en el model cooperatiu o de l’economia social.

Una novetat remarcable d’aquest últim curs ha estat la incorporació de l’Ajuntament de Tortosa a l’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre. Així, actualment ja són tres els ajuntaments que formen part d’aquest projecte. Els altres dos són el d’Amposta i el d’Ulldecona. La resta d’entitats que integren l’Ateneu ebrenc són: les fundacions Astres, Gentis i Ulldecona; i les cooperatives Surtdecasa, EPI, ALC Assessors i Ateneu Informàtic.

De cara al 2020, un pas important serà la creació del segell “Aquí es coopera”, que té per objectiu crear una xarxa de gestories i assessories que promoguin entre els seus clients la fórmula de la cooperativa. Un dels primers passos que caldrà donar és la formació del personal de les assessories en l’economia social i la constitució de cooperatives.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

19 + = 23

Últimes notícies