HomeSalutL’e-consulta i la videoconsulta, noves eines de futur de la medicina de...

L’e-consulta i la videoconsulta, noves eines de futur de la medicina de família a l’Atenció Primària ebrenca

Hi ha coses que han vingut per quedar-se”. Esta ha estat una de les frases més repetides per la directora territorial de Salut, Mar Lleixà, en relació amb els protocols adoptats per a evitar aglomeracions a les sales d’espera dels CAPs o de les consultes externes dels centres hospitalaris.

El pla de reactivació de la Regió Sanitària ha consolidat l’atenció telemàtica com a canvi de concepte. “Els mateixos professionals i una part de la ciutadania tenien una certa resistència a la tecnologia, però l’important és donar respostes i molta gent ho ha trobat més còmode”, assenyalava Lleixà en declaracions a este setmanari. Per a recollir el resultat d’una prova o d’unes anàlisis, no cal anar al centre mèdic. Ho explica Clàudia Curto, metgessa d’Atenció Primària al CAP d’Amposta.

L’aplicació La meva salut, que ja estava en funcionament abans de l’estat d’alarma, ha permès activar l’e-consulta exprés com un dels instruments més utilitzats pels pacients, que han vist restringida l’opció d’acudir als centres sanitaris. “És una manera de contactar telemàticament, via correu electrònic, amb el teu metge i a nosaltres se’ns bolca a l’agenda diària. El pacient veu el dia que li entrarà la seua e-consulta al metge i natros anem contestant les e-consultes en 24 o màxim 48 hores, programant l’analítica, demanant informes o donant la resposta que siga”, detalla Curto, que afina amb els exemples: “Tu li pots enviar resultats d’analítiques i el pacient s’ho pot imprimir i ell et pot enviar registres de sucre o de control de tensió arterial…. A la gent li és molt còmode”, aprecia.

L’altra opció que ha agafat cos en la telemedicina al territori és la videoconsulta, que ha d’activar el metge de capçalera, tot i que també es pot fer a petició del pacient. “Envies com una invitació al pacient, que és bo que tinga activat l’e-consentiment i que rep un correu electrònic amb una proposta de dia i hora i les instruccions per a activar la videoconsulta, des del mòbil, des d’una tauleta, des d’un ordinador…”, exposa la doctora Curto, que explica que l’atenció per vídeo és especialment útil per a pacients que no es poden desplaçar al centre. Ha estat un recurs valuós per a residents que no podien sortir de les seues residències, però a mitjà i llarg termini, com a canvi estructural en el funcionament de la xarxa assistencial, ho pot ser per a tot tipus de pacients amb problemes de mobilitat, com poden ser malalts crònics… “També és important per a consultes en què necessites veure una lesió a la pell… i de vegades cal dir que et fan una e-consulta i tu valores ‘això ho he de veure’, perquè hi han coses que s’han de veure presencialment”, puntualitza.

Valoració o informació de proves, videoconsultes a malalts amb condicionants de mobilitat… “Tot això es pot quedar, sí, són coses que costen d’arrencar i hi ha hagut una situació puntual que ho ha fet enlairar”, corrobora la metgessa, que opina que “la gent s’ho ha agafat molt bé perquè a més s’assegura que sempre li respon el seu metge de capçalera” i perquè pot fer en un moment coses per les quals abans perdia mig matí. Per als professionals, considera que també és un avantatge en el sentit que si bé no resta faena, ja que recalca que les e-consultes s’han d’atendre amb calma i revisant la història clínica del pacient, sí que permet organitzar millor l’agenda i “dedicar més temps a visites presencials que creus que has de fer sí o sí, perquè has d’auscultar i veure el què o per al que siga”.

La Regió Sanitària, tot i les limitacions a l’atenció presencial, ha fet més reforços d’estiu dels habituals, en bona mesura també per a cobrir les vacances de professionals que han estat operatius durant tota la crisi. Alguns sindicats, però, comUGT, han denunciat esta setmana mancances en el reforç estival a les Terres de l’Ebre, en considerar per exemple que a l’Àrea Bàsica de Salut de Deltebre i a la de la Ràpita-, treballaran tots els dies de la setmana en horari nocturn el mateix nombre de professionals que la resta de l’any.

 

Notícies relacionades

 

 

 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies