HomeSocietatL’EAP Terra Alta i el Consell Comarcal despleguen el programa L’Escola del...

L’EAP Terra Alta i el Consell Comarcal despleguen el programa L’Escola del Cuidar

L’Equip d’Atenció Primària (EAP) de la Terra Alta i el Consell Comarcal han posat en marxa aquesta setmana el programa L’Escola del Cuidar. Es tracta d’un programa psicoeducatiu d’aplicació grupal que consisteix en trobades setmanals de 90 minuts en les quals diferents professionals ofereixen pautes per millorar els aspectes relacionats amb la sobrecàrrega de la persona cuidadora no professional, és a dir, qui atén de manera continuada una persona en situació de dependència o discapacitat.

Davant la situació d’envelliment progressiu que ens trobem al territori i, en conseqüència, de l’augment de cuidadors no professionals que tenen cura de familiars dependents a casa seva en una etapa en què la majoria també tenen cura dels seus nets, l’àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Terra Alta ha detectat la necessitat d’implementar a la Terra Alta un programa de suport emocional, educacional i recursos socials que posi en valor la necessitat de cuidar els que cuiden, figures clau a la nostra comarca”, explica Anna Martí, tècnica de l’àrea de Serveis Socials de l’ens comarcal.

El programa L’Escola del Cuidar, que ha començat el seu desplegament als municipis de Gandesa, la Fatarella, Batea i Horta de Sant Joan, té entre els seus objectius principals proporcionar les habilitats necessàries a la persona cuidadora per millorar la seva qualitat de vida i facilitar les eines que li permetin viure positivament l’experiència de cuidar. A més, el programa també vol crear un espai de reflexió i d’ajuda mútua, oferir coneixements pràctics per efectuar la cura, ajudar a resoldre problemes concrets i situacions difícils que es presentin en el dia a dia de les persones cuidadores, i donar a conèixer els recursos existents a la comunitat.

Aquesta primera edició, que tindrà lloc del 19 de setembre al 16 de novembre, compta amb 47 persones inscrites. “Aquest programa és fruit del treball d’un grup de professionals que, des de l’experiència d’acompanyament i animats pel desig i anhel de millorar la qualitat de vida de les persones cuidadores, ha dissenyat aquesta proposta després de recollir les seves diferents sensibilitats, experiències i reflexions. La tasca de cuidar implica una sèrie de canvis en la vida del cuidador i pot comportar també riscos sobre la seva salut física i mental, ja que també li suposa canvis pel que fa a aspectes d’organització personal i en relació a la seva vida familiar, social, laboral i econòmica”, assenyala Neus Guerrero, psicòloga referent del Programa de Benestar Emocional i Salut Comunitària a l’EAP Terra Alta i l’EAP Flix.

Segons explica Guerrero, aquestes condicions repercuteixen en el grau d’estrès i de tensió emocional experimentats pel cuidador i impliquen conseqüències també sobre la persona malalta. “És per això que es fa necessari cuidar de les persones cuidadores com a peces clau de la nostra societat. L’atenció al conjunt de les seves necessitats físiques, socials i psicològiques ajuda a prevenir i a promoure el benestar emocional i la salut mental de les persones cuidadores. Aquest programa promou l’adquisició d’estratègies que afavoreixen recursos d’afrontament personal més saludables, així com un millor maneig familiar de la nova situació que han d’afrontar”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies