HomeSense categoriaL’Ebre recupera valors epidemiològics del setembre, amb un risc de rebrot inferior...

L’Ebre recupera valors epidemiològics del setembre, amb un risc de rebrot inferior a 100

EDICIÓ PAPER // Per primer cop en més de dos mesos i mig, el risc de rebrot a les Terres de l’Ebre s’ha situat esta setmana per sota de 100 -dimecres es va registrar en 76 punts-. En este sentit, des del passat dia 6 de desembre, l’Ebre presenta un risc mitjà de rebrot de l’epidèmia, amb una Rt o velocitat de propagació que continua per sota d’1 des del passat 4 de novembre -este divendres se situava en 0,74-.

Des del 21 de setembre, l’últim dia en què el risc de rebrot a les comarques ebrenques se situava per sota de 100 (77,04), la situació s’ha anat agreujant amb els brots a l’empresa avícola Padesa, tant a Roquetes (amb prop de 350 positius entre treballadors i familiars) com a Amposta (amb més d’una seixantena de positius), que va portar al Departament de Salut a cribrar massivament centres educatius del municipi de Tortosa, els quals van permetre detectar casos asimptomàtics entre la comunitat educativa; i el Procicat va aplicar mesures excepcionals a Tortosa, Roquetes i Amposta.

Durant estos dos mesos el virus també ha entrat amb força als centres residencials del territori -a diferència de la primera onada, i este dijous hi havien 13 positius diagnosticats a centres residencials de Deltebre, Amposta i el Perelló-, així com s’ha arribat a saturar la Unitat de Cures Intensives i les Urgències del Verge de la Cinta, que ha fet mans i mànigues per a aconseguir llits per a crítics com siga; l’Hospital Comarcal d’Amposta va quedar-se unes setmanes sense servei d’urgència nocturn pel contagi de diversos professionals, i la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre va haver de reorganitzar tots els serveis assistencials del territori, desprogramant l’activitat quirúrgica que requerís ingrés i fent que els CAPs i la Clínica Terres de l’Ebre absorbissen les urgències per a alliberar els hospitals.

Pel que fa a les dades, des d’aquell dia de setembre fins ara s’han quadruplicat els casos positius diagnosticats acumulats, de 1.287 confirmats a 5.412, segons les últimes dades proporcionades per Salut, les defuncions registrades a les Terres de l’Ebre quasi s’han duplicat, i ja són 120 les persones que han mort per coronavirus des de l’inici de la pandèmia.

Tot i que s’està intentant superar esta segona onada de la pandèmia, que Catalunya no haja passat al segon tram de la desescalada denota que encara no està sota control. Tot i això, estos dies els experts ja estan parlant d’una possible tercera onada que podria arribar un cop passades les festes de Nadal.

La diferència entre els inicis de la segona onada i la tercera rau en el fet que aquell 21 de setembre, tot i que ja s’apuntava que hi hauria rebrots, la pressió assistencial era baixa, i només hi havia quatre pacients hospitalitzats a totes les Terres de l’Ebre, un d’ells a l’UCI. Actualment, en canvi, tot i que la situació no és crítica respecte de les últimes setmanes, encara hi ha 38 pacients ingressats per Covid als hospitals ebrencs, 9 dels quals a l’UCI. Per tant, el punt de partida d’esta tercera onada toparia, si en les pròximes setmanes no es registren altes hospitalàries, amb un alt nombre de llits encara ocupats. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

14 + = 15

Últimes notícies