HomeEconomiaL'economia catalana cau un 8,8% el tercer trimestre en comparació amb el...

L’economia catalana cau un 8,8% el tercer trimestre en comparació amb el mateix període de l’any passat

El PIB català ha caigut un 8,8% durant el tercer trimestre de l’any, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) publicades aquest dilluns. Malgrat això, la reducció és molt menor que la registrada en el segon trimestre, quan va ser del 21,7%. La disminució de l’economia es deu principalment a l’evolució negativa de la demanda interna (-8,4%) per la caiguda del consum de les llars (-10,7%) i la inversió (-13,9%). Les exportacions han caigut un 19,6% interanual, i les importacions s’han reduït un 19,8%. L’evolució del PIB el tercer trimestre, però, repunta respecte al segon, amb un augment intertrimestral del 16,9%, que contrasta amb la caiguda del 17% entre el primer i el segon.

L’evolució de l’economia catalana el tercer trimestre de l’any situa el creixement del PIB català en termes internanuals una dècima per sota de l’economia espanyola (-8,7% segons l’últim avançament de l’INE) i quatre punts i cinc dècimes inferior a la de la UE-27 (-4,3%).

Els components del PIB

La reducció del PIB català s’explica per la caiguda del 8,4% de la demanda interna, tot i que hi ha comportaments diferents en els seus components. Així, el consum de les administracions públiques ha pujat un 5,2% el tercer trimestre respecte a l’any passat, mentre que el de les llars ha caigut un 10,7% -menys, això sí, que en el segon trimestre, quan va disminuir un 25,4%.

La formació bruta de capital cau un 13,9%, deu punts menys que en el trimestre anterior (-23,8%). La caiguda més accentuada és en la inversió de béns d’equipaments (-15%), mentre que la inversió en construcció recula un 13,4%.

Les exportacions cauen un 19,6%, la meitat del que van perdre el trimestre anterior, quan ho van fer un 39,6%. Les de béns i serveis han disminuït un 8,9%. Malgrat l’obertura de les fronteres parcialment, el consum dels estrangers s’ha reduït un 71,6% en comparació amb el mateix període de l’any passat.

Pel que fa a les importacions, la taxa interanual cau un -19,8%, fet que s’explica tant per la reducció de les importacions de béns i serveis (-16,7%) com per l’evolució negativa del consum dels residents a l’estranger (-69%).

L’oferta mostra una caiguda generalitzada de l’activitat a tots els sectors econòmics, però molt inferior al trimestre anterior.

El sector serveis cau un 9,8%, degut principalment al comerç, transport i hostaleria (-23,3%). En aquest grup d’activitats, malgrat la clara millora respecte del trimestre anterior, continua destacant la reducció del volum de negoci de les activitats d’hostaleria i el transport aeri. Altres branques com les activitats postals i de correus mostren fins i tot augments respecte de l’any anterior.

Les activitats immobiliàries, professionals i altres mostren una taxa del -6%. En aquest grup hi ha branques amb un nivell d’activitat similar al de l’any anterior, com les telecomunicacions, serveis informàtics i seguretat, i d’altres que cauen fort com les agències de viatges.

L’oferta de l’Administració pública, educació, sanitat i serveis socials manté un creixement del 3,8%.

La indústria disminueix un 7,4%, menys que al trimestre anterior (-19,7%). Segons l’Idescat, tot i que l’automoció i la metal·lúrgia pateixen reduccions significatives respecte a l’any anterior, el sector industrial té una tendència de recuperació generalitzada, impulsat per l’alimentació, el tèxtil i els productes metàl·lics.

La construcció, amb una taxa del -7,4%, és el sector amb una millor recuperació respecte del trimestre anterior (-27,9%). Finalment, el sector agrari cau un 3,1% en comparació amb fa un any.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

51 + = 55

Últimes notícies