L’empresa ampostina Ebredrone serà la primera a utilitzar la tecnologia 5G al polígon industrial del Molló, entre Tivissa i Móra la Nova. L’empresa testarà la nova connexió d’alta velocitat al sector dels drons per a facilitar el control remot dels aparells, l’emissió d’imatges a temps real i la seua aplicació en el sector de les energies renovables. Està previst que tota la tecnologia a la nau industrial estiga llesta durant este mes de gener, i en les properes setmanes Ebredrone puga començar el seu projecte.
L’àrea 5G del polígon industrial del Molló ja suposa una oportunitat, doncs, per a les empreses del territori que volen innovar i testar la nova tecnologia. En el cas d’Ebredrone, se servirà de l’àrea 5G que s’ha instal·lat a la Ribera d’Ebre per a provar noves tècniques de control remot en el sector dels drons. En declaracions a Ràdio Móra d’Ebre, Hadar Aixendri, de l’empresa Ebredrone, ha assegurat que “la connexió 5G obre moltes possibilitats” i, en este sentit, plantejarà “un dron que puga emetre pràcticament a temps real les seues imatges a qualsevol altre lloc del món” gràcies al nou ample de banda i que també “puga ser tripulat de forma remota a milers de quilòmetres”.
Amb este projecte, Ebredrone preveu desenvolupar la tripulació dels seus drons i l’emissió en directe d’imatges gràcies a la tecnologia 5G. Estes noves possibilitats, a més, s’aplicarien en el sector energètic, com és el cas dels parcs eòlics. “La funció és la de poder inspeccionar els aerogeneradors per poder examinar amb dron el seu estat de funcionament, les avaries, o notificar qualsevol desperfecte amb una qualitat de resolució que cap altra càmera des de terra pot aconseguir”, assegura Aixendri.
El projecte ha estat finançat per la Mobile World Capital de Barcelona, i en les properes setmanes hi ha previst posar en marxa un aparell simulador d’un aerogenerador a l’interior del polígon industrial del Molló. Des de la nau, els drons es podran servir del 5G per a examinar el seu estat de conservació i transmetre dades i imatges a temps real a qualsevol gran ciutat del món.
El primer projecte de CoEbreLab 5G
La iniciativa d’Ebredrone és la primera que es podrà materialitzar gràcies al projecte CoEbreLab 5G, que ha instal·lat la nova tecnologia 5G al polígon industrial del Molló. Un dels seus impulsors, Albert Pujol, assegura que “les empreses del territori ja poden veure una oportunitat en la nova tecnologia”, i que pot suposar un gran avenç en innovació, desenvolupament i competitivitat.
A banda de la possibilitat de testar noves tecnologies, la nau 5G també oferix la possibilitat als estudiants de cicles formatius d’informàtica de l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre de poder especialitzar-se en l’àmbit 5G, amb sessions formatives al polígon industrial del Molló i la possibilitat de fer pràctiques en empreses que testen el 5G des de la Ribera d’Ebre.