HomeSocietatLes associacions de discapacitats demanen més sensibilitat per assolir la “plena igualtat”

Les associacions de discapacitats demanen més sensibilitat per assolir la “plena igualtat”

Les entitats que agrupen les persones amb discapacitat demanen més sensibilitat als ajuntaments i a la ciutadania entorn de l’accessibilitat i les necessitats de les persones que tenen alguna necessitat especial. Alerten que bona part dels equipaments públics i de les oficines que oferixen servei a la població no tenen els accessos adaptats i que, en municipis petits, com és el cas de la majoria de les Terres de l’Ebre, estos dèficits encara solen ser més grans.

Entitats com l’Associació per la integració de persones amb discapacitat (ASSIDE), Barreres Fora o l’Associació pel Lleure Adaptat (ALLA) treballen per sensibilitzar els nous ajuntaments de la necessitat de complir amb les normatives i facilitiar l’accessibilitat de les persones a la via pública, els serveis i els equipaments públics i privats. “Al cap i a la fi, només demanem poder viure amb normalitat i tenir els mateixos drets i possibilitats que tothom”, va assegurar Paquita Gomis, una de les membres d’ASSIDE, en declaracions al programa El Mirador, de Canal Terres de l’Ebre.

Joan Garcia, d’ALLA, destaca que “la igualtat d’oportunitats no hi és”, i lamenta que la impossibilitat d’entrar en establiments comercials acaba provocant que “no hi haja, per exemple, llibertat de consum” i en altres indrets com ara les platges, els pavellons esportius o serveis de primera necessitat, com les farmàcies. “Hi ha molta gent que opta per comprar online davant la falta d’accessibilitat en molts comerços”, lamenta Garcia.

D’altra banda, la presidenta de Barreres Fora, Fina Ambròs, lamenta, a més, que les dones amb discapacitat “patixen una doble discriminació”. “La bretxa salarial que patim les dones es veu accentuada en les dones que patixen alguna discapacitat. Les dones cobrem menys i també les persones amb discapacitat”, defensa Ambrós.

Les entitats estan pendents de l’aprovació del codi d’accessibilitat, que està pendent de la tramitació a les institucions europees. Tot i això, els portaveus de les institucions lamenten també que “la normativa no sempre és del tot bona”, ja que, per exemple, permet que les rampes d’accés acabin amb un esglaó que algunes cadires de rodes de tracció elèctrica no poden superar.

Més civisme

D’altra banda, les entitats també demanen “més civisme” a la població per facilitar la plena integració de les persones amb discapacitat. Lamenten que “massa vegades” es troben les places de pàrquing reservades per a persones amb mobilitat reduïda ocupades. A la vegada, també demanen a les institucions públiques que els nous equipaments o les noves intervencions en la via pública estiguen adaptades. “No només parlem de normativa sinó de responsabilitat social. És de tothom”, conclouen.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

12 + = 16

Últimes notícies