Les tres cases del Castell d’Amposta seran restaurades per a ubicar-hi un centre turístic, i l’Ajuntament va obrir el dia 10 d’octubre, i fins al dia 21, un concurs d’idees que han de plantejar la configuració definitiva de l’espai, el primer que obre el Govern municipal amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes. L’ens municipal escollirà tres propostes arquitectòniques, de les quals sortirà el disseny guanyador i encarregat de redactar el projecte executiu, amb un pressupost de 46.000 euros. Les dos idees finalistes rebran una compensació de 1.500 euros cadascuna.
En total, hi haurà una construcció de 700 metres quadrats distribuïts en dos plantes, de les quals es restaurarà la façana, però s’enderrocarà l’interior i es remodelarà la terrassa que dona al riu. S’hi ubicarà les dependències administratives de l’oficina de turisme, un restaurant i serveis cicloturístics, i es descarta l’ús hoteler per incompatibilitat amb la Llei de Costes.
Tot plegat tindrà una inversió de 900.000 euros, 700.000 dels quals subvencionats dels fons Next Generation per a potenciar l’espai com a punt d’atracció turística, que s’afegix, així, al projecte de recuperació de la via verda de la Val de Zafán entre Tortosa i la Ràpita, també seleccionada per als ajuts, que entrarà a la capital del Montsià per esta zona del Castell, on s’ubicarà el centre de serveis turístics.
A més, el traçat de la via verda continuarà per l’embarcador, on s’ubicarà el vaixell turístic de propulsió elèctrica, també subvencionat pels fons europeus, i seguirà cap a la Ràpita, un altre dels projectes inclosos, amb l’opció de seguir el camí ja habilitat fins a Sant Jaume d’Enveja. Tot plegat, el projecte ha de permetre relligar la pràctica totalitat de les actuacions subvencionades a les Terres de l’Ebre pels Next Generation, amb un total de 9 milions d’euros finançats pel pla de sostenibilitat turística en destí de 2021.
“No només tenim esta actuació” destacava l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs Roiget, que recordava que en el mateix espai ja s’està intervenint en la reforma de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, que compta amb 1.200.000 euros, i després d’haver restaurat la façana fluvial i la celoquia del Castell “estem parlant d’un projecte en global de més de 10 milions d’euros si incorporem el desenvolupament de la Via Verda de la val de Zafán”.
Tot plegat, segons ha resumit, concorda amb els objectius dels ajuts europeus amb voluntat de transformar l’actual model turístic cap a un altre de vinculat al cicloturisme, la gastronomia i l’entorn natural del delta de l’Ebre. De fet, la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya presentarà tota la iniciativa a l’espai km 0 de l’Oficina de Turisme d’Amposta el 25 de novembre, en què s’inclou el model turístic de les Terres de l’Ebre.
Les tres cases, que formaven el complex industrial del Molí de Cercós, construït probablement cap a l’any 1910, van ser declarades Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’Ajuntament d’Amposta les va adquirir anys enrere i la compra de l’última planta baixa es va formalitzar fa un any, cosa que permet impulsar la transformació conjuntament, l’execució de la qual està prevista per a finals d’abril de 2024.