HomeEntrevistesDolors Català · “Hem de treballar perquè el camp siga una professió...

Dolors Català · “Hem de treballar perquè el camp siga una professió digna”

Dolors Català presidenta de l’associació Dones del Món Rural

En un moment en què el sector primari està en una situació molt difícil, quin paper juguen les dones en la revalorització del camp?

Les dones estem creant xarxa. A través de l’associació, connectem amb les productores, compartim experiències i és molt enriquidor veure com treballen altres finques o explotacions. Penso que el món agrari cada cop creixerà més per aquí, ja que els petits productors som majoria a Catalunya i el sector s’està unint cada cop més per a aconseguir més força i parlar amb una sola veu.

Una veu que cada cop és més reivindicativa. Servirà, això, de precedent, de referent per als jóvens que vulguen dedicar-se al camp?

Els referents els aconseguirem a través del món educatiu, hem de remar tots junts. Cal que es faça conèixer bé el món agrari als més menuts, que s’explique, a les aules, d’on provenen els productes i com s’elaboren. Això és el que permetrà obrir les portes al fet que molts xiquets, però també xiquetes, ho vegen com una sortida laboral digna, com una faena com qualsevol altra.

Costa, encara, de trobar noies que vulguen dedicar-se al camp.

Costa molt i queda molta faena per a fer a l’hora de fer visible la tasca de les dones del sector primari. Tenim, encara, molts tics masclistes a l’hora de parlar del camp; per exemple, sempre que hi ha una notícia vinculada al món rural, a dalt del tractor sempre hi surt un home, i esta no és la realitat. L’altra de les grans assignatures pendents és la conciliació laboral, però malauradament és un dels aspectes en què és més complicat avançar, perquè la faena al camp no s’acaba a les cinc o les sis de la tarda, sinó que implica moltes hores, i quan s’acaba, després has de seguir amb les responsabilitats de casa.

Quines conseqüències té no poder fer una bona conciliació?

Una de les més greus és el sostre de vidre que es crea per a accedir a llocs de direcció, de presa de decisions. Fins que les responsabilitats de cura no siguen compartides, és molt difícil que puguem veure dones al capdavant d’organismes de poder, perquè no hi podem dedicar més temps. Cada cop, però, hi ha més dones que s’han empoderat, i crec que a partir d’aquí sí que aniran postulant-se més candidates per a ocupar llocs directius, al capdavant de cooperatives i dels òrgans de decisió del sector primari.

Cada cop hi ha més professionalització al sector. Ajuda a empoderar estes dones?

Sí, és una eina fonamental. La preparació acadèmica, la formació, tot això ajudarà que les dones vegen que poden treballar de la mateixa manera que un home. També, a l’associació, oferim formacions i tallers a demanda de les sòcies, per a poder continuar actualitzant i obrint nous camins per a les professionals del sector.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

68 + = 78

Últimes notícies