Elisabet Zapater (l’Aldea, 1971) és, des de principis de 2021, la presidenta de PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) a Terres de l’Ebre, la patronal més representativa de les micro, petites i mitjanes empreses i autònoms de Catalunya. Dirigix una assessoria integral que va crear fa 19 anys, amb despatxos a l’Aldea i Barcelona, i que dona feina a un equip de 14 persones.
PREGUNTA: Quines són les principals preocupacions de l’empresariat de petites i mitjanes empreses a les Terres de l’Ebre?
RESPOSTA: Fa uns anys la principal inquietud era el dèficit d’infraestructures, però actualment la falta de personal qualificat és la màxima preocupació que tenim.
P: I com se pot resoldre esta mancança?
R: Este dèficit fa temps que es detecta i des de la delegació del Govern de la Generalitat s’ha constituït una taula de Formació Professional que agrupa tots els agents socials i instituts per a intentar resoldre esta situació. No obstant això, penso que és molt important l’orientació que adrece els joves cap a sortides laborals amb demanda i que a vegades estan més ben remunerades que carreres universitàries. No servix de res, per exemple establir una formació d’instal·ladors de plaques solars perquè falten operaris en este sector si després no hi ha joves que s’hi interessen. Des del món empresarial volem col·laborar amb les institucions educatives per a disposar d’una mà d’obra qualificada. També les polítiques d’ocupació han d’anar encaminades a reciclar la gent que es troba a l’atur perquè puga incorporar-se de nou al món laboral.
P: Per tant, oferta i demanda no es troben a les Terres de l’Ebre?
R: No es troben aquí ni a la resta de Catalunya ni a Europa. Hi ha un desajust en el tema professional important. Manquen professionals a totes les activitats i a tots els sectors, però a les Terres de l’Ebre, a més, tenim un dèficit d’inversions i les que es fan s’executen en una mínima part.
P: Pel que fa a l’economia, com preveu que serà el 2024 a les Terres de l’Ebre?
R: El 2024 es presenta amb una perspectiva de poc creixement amb una estimació de l’1% o 1,5% anant bé, tot i que també dependrà de l’evolució de la sequera, de l’evolució de l’euribor i si la inflació s’estabilitza. I cal tenir en compte que la competitivitat de les petites empreses és més fràgil i qualsevol adversitat ens afecta més. Els autònoms i les microempreses actualment estan només subsistint. Esta fragilitat s’ha de dixar enrere perquè les petites empreses puguen créixer.
P: Des de PIMEC Terres de l’Ebre com doneu suport a les petites i mitjanes empreses?
R: Tenim la part institucional des de la qual treballem perquè es legisle a favor de les petites empreses. Disposem de 19 seus territorials i una a Brussel·les, i esta xarxa ens permet estar al costat de les empreses. A més, sectorialment, tenim les comissions, d’energia, fiscalitat, laboral i internacional, entre d’altres, que detecten els problemes i mancances que tenen les empreses i com es poden resoldre. Som una patronal que ajudem a la vegada a les pimes a accedir a finançament, subvencions o R+D i també tenim un paper important en la negociació col·lectiva.
P: L’empresariat ebrenc està prou valorat per la societat?
R: Crec que no. No es valora l’esforç que fa l’empresariat de les Terres de l’Ebre. Si no hi ha activitat econòmica, no tenim oportunitats per a viure. L’empresari no té horaris, se dixa la vida per un projecte de negoci que intenta tirar endavant tot i les dificultats, busca finançament, busca clients i finalment dona faena. On hi ha activitat econòmica la gent se queda a viure.
P: El món empresarial de les Terres de l’Ebre és un món d’homes?
R: Hi ha un important col·lectiu de dones empresàries, tot i que als llocs de decisió encara en falten. Possiblement, les empreses dirigides per dones són encara més petites, amb menys treballadors. Les dones hem de fer un esforç per a superar hàndicaps com el de la doble jornada.
P: Hi ha moltes petites empreses que tanquen perquè no troben relleu generacional. Què s’hi pot fer per a evitar-ho?
R: Des de la Fundació PIMEC assessorem els petits empresaris i autònoms que es troben en dificultats, també aquells que no troben continuïtat en el negoci.
P: Quina és la vostra opinió sobre les mesures del Govern per a impulsar l’emprenedoria i el desenvolupament empresarial a la zona?
R: És molt poca la tasca que es fa. Només reduint la burocràcia actual ja faríem un pas endavant important. Hi ha ajuts per a joves autònoms de menys de 30 anys, que estan molt bé, però al final l’objectiu és que estes empreses que es creen puguen créixer i fer-se grans, i no només cal ajudar-les durant el primer any sinó que al llarg de tota la vida.
P: Us preocupa la immigració que registra actualment la regió de l’Ebre?
R: Si la immigració s’integra i ve a treballar no hi ha cap problema. La contractació en origen estava fins fa poc molt limitada, ara s’ha obert a altres perfils professionals, com electricistes i fontaners.
P: I la interconnexió de les xarxes del CAT i Aigües Ter-Llobregat?
R: És un tema que s’ha de tractar des de tota Catalunya i de manera estratègica, i existixen un munt de mesures a fer abans de recórrer a la interconnexió de xarxes. Des d’acabar amb les fuites d’aigua fins a reutilitzar-la, però el canvi climàtic ja el tenim aquí i cal posar-se a treballar perquè ja hem perdut prou temps.