HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLes construccions humanes superen tota la biomassa viva mundial

Les construccions humanes superen tota la biomassa viva mundial

Estem a l’era de l’Antropocè. És l’era dels humans. Vivim en un planeta urbà (des de l’any 2008 resideixen més persones en ciutats que al món rural). Estem  hiperconnectats a escala global (marítima, rodada, aèria, informativa, etc.). Els canvis que hem provocat no són lineals. Són ràpids, intensos i inclús traumàtics. Tant és així que tots els ecosistemes del planeta sense excepció s’estan veient afectats per les activitats humanes. Una sola espècie, natros els humans, hem canviat el règim dels ritmes de la natura.

Una nova fita d’aquest procés, segons un estudi publicat a la revista Nature aquest passat desembre és que per primera vegada en la història, la massa de construccions humanes (carreteres, edificis, ampolles, microxips o joguines) supera la de tots els éssers vius (biomassa).

L’estudi se remunta al 1900, quan els objectes sòlids inanimats construïts pels humans era tot just d’un 3% en relació amb la biomassa, i mostra el ritme de creixement accelerat de formigó, maó, aglomerats, plàstics, etc.

Aquesta acumulació de massa antròpica artificial se venia doblant cada 20 anys, i sembla ser que se triplicarà en les dues pròximes dècades. En els últims anys, de mitjana, per cada persona s’ha creat una quantitat de massa artificial igual al seu pes corporal cada setmana.

El més preocupant és que, al mateix temps, la biomassa viva, la massa natural formada per tots els animals i plantes, s’ha reduït de forma apressada.

L’estudi quantifica la biomassa viva global de la Terra en 1,1 teratones (1 teratona = 1012 tones, és a dir, 1 bilió de tones).

Si fem una comparativa, veiem que tots els animals del planeta equivalen a 4 gigatones (1 gigatona = mil milions de tones), mentre que només els plàstics superen les 8 gigatones.
Per la seua banda, els arbres, arbustos i matolls s’han quantificat en 900 gigatones davant les 1.100 gigatones d’edificis i infraestructures.

Aquestes xifres posen en evidència el mateix terme de “Biosfera”, aquesta estreta capa de 20 km de guix al voltant de la Terra, que fa possible la vida, i que engloba totes les espècies i ecosistemes del planeta.

Les persones formem part de la Biosfera. Formen part de la natura. Si actualment ja no predomina la vida a la Biosfera, ara més que mai, cal augmentar els espais verds i conservar-la per garantir la salut i el nostre benestar i el de les generacions futures.

Xavi Abril
Xavi Abril
Parc Natural del Delta de l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 10 = 11

Últimes notícies