HomeAgriculturaLes cooperatives agràries estimen que la producció d'oli d'oliva pot caure més...

Les cooperatives agràries estimen que la producció d’oli d’oliva pot caure més d’un 50% esta campanya

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que la producció d’oli d’oliva pot caure fins a un 52% esta campanya i se situarà entorn de les 19.000 tones, respecte a les 39.068 de la passada, pels efectes de la sequera, calor i gelades. Així, estarà per sota de la campanya 2018-2019, una de les baixes dels darrers anys, amb 20.600 tones. Tot i això, l’arribada de pluges en les pròximes setmanes podria millorar la situació dels cultius, però la FCAC veu “difícilment recuperable” la producció. D’altra banda, les cooperatives remarquen que l’escassa collita sumada a l’increment de les despeses energètiques i d’elaboració “repercuteixen sobre una menor producció i el cost per quilo d’oli produït s’incrementa notablement”.

Les principals causes de la forta caiguda en la producció d’oli d’oliva a Catalunya són les onades de calor que s’han succeït des del mes de maig, la sequera acumulada des de fa dos anys i les gelades del mes d’abril, segons explica el responsable d’oli d’oliva de la FCAC, Antoni Galceran. “Tot i que creiem que la producció d’oli d’oliva a hores d’ara difícilment seria recuperable, seguim pendents de l’evolució meteorològica i de la possibilitat de pluges que, si es produeixen les pròximes setmanes, encara podrien afavorir la situació dels cultius”, assenyala.

Per demarcacions, a Tarragona la producció passarà de les 27.800 tones de la campanya passada a poc més d’11.000, segons les previsions de la FCAC. A Lleida se situarà en unes 6.500 tones, respecte a les 10.200 de la campanya anterior. Les comarques de Barcelona i Girona es mantindran en unes 1.500 tones.

D’altra banda, a Europa s’estima una caiguda del 35% de la producció, que es mourà entorn de les 1.470.000 tones, fet que suposa una reducció de la disponibilitat d’oli al mercat internacional de gairebé 800.000 tones.

Les cooperatives alerten que esta davallada global de la producció i la disminució de les disponibilitats tindran efectes sobre el preu de l’oli d’oliva, que ja ha pujat durant l’última, des del mes de març. La guerra a Ucraïna ha disparat este any el preu de l’oli de gira-sol -del qual Ucraïna tenia gairebé la meitat de la producció mundial- i ha provocat que la resta d’olis vegetals també incrementessen el preu perquè, en alguns casos, es poden utilitzar com a productes substitutius.

De la mateixa manera que en altres sectors productius, la FCAC remarca que s’ha incrementat de manera substancial del preu dels ‘inputs‘ i de l’energia. Els costos gairebé s’han multiplicat per quatre l’últim any, cosa que “repercutirà directament a les cooperatives elaboradores d’oli, que concentren la major part del cost energètic en els mesos de lliurament de l’oliva” -d’octubre a gener fonamentalment-, segons Galceran. Per tant, “una collita molt escassa i l’increment de les despeses energètiques i d’elaboració repercuteixen sobre una menor producció i el cost per quilo d’oli produït s’incrementa notablement”, afegeix el responsable d’oli d’oliva de les cooperatives agràries.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

21 + = 24

Últimes notícies