HomeSense categoriaLes empreses agroalimentàries de l’Ebre, a l’expectativa de l’evolució del Brexit

Les empreses agroalimentàries de l’Ebre, a l’expectativa de l’evolució del Brexit

TERRES DE L’EBRE // Prop d’una setantena d’empreses del sector agroalimentari de les Terres de l’Ebre exporten els seus productes -majoritàriament oli, cítrics, vins i hortalisses- al Regne Unit. Des del passat 1 de gener, però, estes empreses ebrenques i tot el teixit empresarial català exportador estan a l’expectativa davant la nova normativa d’exportació i importació al Regne Unit, amb l’oficialització del Brexit -la sortida del país de la Unió Europea. 

Segons assenyalava la directora general d’Indústria de la Generalitat, Matilde Villarroya, al programa El Mirador del Canal Terres de l’Ebre, “Catalunya necessita exportar. Tenim 47.000 empreses exportadores. Entre estes, més de 3.300 tenen intercanvis comercials amb el Regne Unit, de les quals 2.200 ho fan de manera regular”.  

La no aplicació d’aranzels i quotes per als productes provinents dels països de la Unió Europea és ara mateix una de les bones notícies a què s’emparen. En canvi, el restabliment de fronteres i els controls duaners, amb l’augment de paperassa que això comporta, és un dels aspectes negatius, tal com ho explicava el director territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez. 

D’una banda, “no tenim aranzels, però tenim duanes, que generen sobrecostos que haurem de veure qui els assumix”, indicava Gómez, que afegia “ara mateix enviar un camió al Regne Unit pot costar entre 1.000 i 2.000 € més del que costava abans, tant pel pas de la duana com pel temps extra que el camió estiga en estes. Inicialment este temps havia de ser de 24 hores, però estem veient que se’n va fins als dos dies. Per tant, el transport d’anar i tornar en dos dies, se’n convertix en quatre”. 

D’altra banda, les empreses “tenen la sensació que els posen una trava burocràtica que abans no tenien, i que els obligaran a fer uns papers que abans tampoc tenien… Tot això lligat a un context d’incertesa sobre què demanaran i què no”, deia, i afegia que “caldran sis mesos d’adaptació”.

Actualment, les empreses de cítrics són les que millor poden explicar com està funcionat la logística britànica, “ja que són qui estan obrint el camí. Són les primeres que ja estan exportant allà i les que estan trobant-se els primers problemes”, afirmava Gómez. Així, doncs, les productores de cítrics haurien de ser un referent per a la resta d’empreses exportadores quant al comerç internacional amb el Regne Unit.

L’efecte del Brexit generarà un impacte en fiscalitat, en logística, en el marc regulador i en el legal, però caldrà esperar uns mesos per a veure’ls. “Si alguna cosa ha aconseguit la Unió Europea amb este acord és fer una implantació de manera esgraonada. Però a l’abril es començaran a posar noves mesures, i al juliol unes altres; i l’àmbit del marc regulador o la normativa d’origen seran punts que s’hauran de tenir en compte a l’hora de fer estes exportacions i importacions”, determinava Villarroya.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies