HomeMedi AmbientLes entitats ambientalistes demanen una nova reunió de la Taula del riu...

Les entitats ambientalistes demanen una nova reunió de la Taula del riu Siurana

Les entitats ambientalistes del Priorat denuncien que la taula del riu Siurana no es reunix des del març del 2020. Tot i que la Generalitat va crear este organisme per a arribar un acord el 2019 per a gestionar el riu, dos anys després el conflicte seguix en peu i el riu Siurana -de la conca de l’Ebre- continua desviant-se cap al pantà de Riudecanyes per una concessió de l’any 1930 a la comunitat de regants del municipi.

El riu queda sec durant gran part de l’any i els regants i els municipis del Priorat tenen problemes d’abastiment durant l’estiu. “El Priorat és sec però el recurs del Siurana és suficient per a abastir tota la comarca, però es desvia  a Riudecanyes”, ha criticat Oriol Ponti, portaveu de la Plataforma Riu Siurana Viu, en una entrevista a Ràdio Móra d’Ebre.

Des de l’entitat porten mesos reclamant una nova reunió de la taula del riu Siurana, on hi ha representats els ajuntaments del territori, la plataforma, la Generalitat i també la comunitat de regants de Riudecanyes. La taula s’ha reunit quatre cops i va ser una iniciativa de l’anterior conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, l’any 2018 per tal de solucionar la problemàtica el 2019 però dos anys després, seguix sense solucionar-se i més d’un any sense convocar-se.

L’Agència Catalana de l’Aigua argumentava, fins ara, que la competència d’establir un cabal ecològic o ambiental pel Siurana era de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), però en l’últim esborrany del pla hidrològic de l’Ebre ha instaurat un cabal mínim per a tots els rius excepte per al Siurana. En este cas, ha dixat la competència a la Generalitat i a les institucions afectades i que formen part de la Taula del Siurana i Riudecanyes. Per això, des de la plataforma riu Siurana Viu defensen que “ara és el moment” per a reactivar les gestions i establir el cabal ambiental del riu i que es puga abastir també alguns municipis del Priorat.

El retard en la convocatòria, però, ha generat malestar entre les entitats del Priorat i també el moviment ecologista. “Primer la pandèmia i també el canvi de govern. Al cap i a la fi, per als que s’enduen l’aigua el millor és que no se’n parle perquè seguixen fent negoci”, lamenta Ponti. El portaveu de la plataforma diu que “l’únic assumpte aquí és purament econòmic: l’aigua del Siurana surt molt més barata que la del CAT o l’aigua reutilitzada”.

La plataforma Riu Siurana Viu, juntament amb altres entitats del Priorat tenen previst organitzar noves mobilitzacions per a denunciar el desviament del riu i donar a conèixer la problemàtica més enllà de la comarca.

El riu Siurana neix a les muntanyes de Prades, forma el pantà de Siurana, al terme municipal de Cornudella de Montsant i després el seu cabal es desvia fins al pantà de Riudecanyes. La seua desembocadura a l’Ebre és al municipi de Garcia.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies