HomeSocietatLes farmàcies assisteixen a les formacions sobre productes menstruals reutilitzables a l'Ebre

Les farmàcies assisteixen a les formacions sobre productes menstruals reutilitzables a l’Ebre

Les formacions sobre productes menstruals reutilitzables organitzades pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han començat este divendres a la seu de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre.

Està previst que arriben a més de 150 farmacèutics i farmacèutiques de les 90 farmàcies que hi ha repartides pels diferents municipis de les Terres de l’Ebre. Es tracta de les formacions que s’organitzen per tota Catalunya per presentar l’acció ‘La meua regla, les meues regles’ i capacitar el personal de les farmàcies sobre els drets sexuals i reproductius i especialment en equitat menstrual i l’ús de productes menstruals reutilitzables.

Durant el primer trimestre de 2024 el Govern distribuirà gratuïtament productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants de Catalunya a través de les farmàcies adherides. Es tracta d’una mesura inèdita en l’àmbit internacional que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual i permetrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela, segons la preferència, a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meua Salut. Es calcula que podran acollir-se a esta mesura al voltant de 2,5 milions de dones, de les quals prop de 55.000 a Terres de l’Ebre.

“Estem avançant decididament amb la transformació feminista”, ha remarcat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, que ha valorat també el paper dels farmacèutics i farmacèutiques del territori i el país. “És una acció sense precedents que ens converteix en el primer país en l’àmbit mundial que garantirà l’accés igualitari als productes menstruals, a l’educació sobre el propi cos, i a la salut amb perspectiva de gènere”, ha fet valdre la secretària general del Departament d’Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva. Oliva ha destacat que esta mesura permetrà, a més, “trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i tenir cura del planeta amb productes sostenibles i reutilitzables”.

Per la seua banda, durant la seua intervenció, el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), Toni Veciana, ha destacat que “estem satisfets de posar a disposició de la ciutadania, un cop més, la xarxa de farmàcies del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. I això és gràcies a la labor i col·laboració dels professionals farmacèutics que treballen, amb responsabilitat i compromís, a primera línia oferint assessorament i suport als ciutadans davant les seues consultes, en un entorn de màxima confiança”.

Així, el president del COFT ha recordat que “des del sector farmacèutic, hem de continuar treballant per tirar endavant projectes com aquest que fomenten pràctiques sostenibles i tinguen com a finalitat el progrés en l’àmbit de la salut, així com en l’àmbit social i mediambiental”.

A través d’esta jornada s’ha donat a conèixer el funcionament de la distribució dels productes i s’han reforçat les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació i el cicle menstrual i acompanyar en la tria dels productes. La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’estos productes i afavorir la seua correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada. A més, servirà per a fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual i contribuir a erradicar l’estigma associat al fet de menstruar i els mites i tabús que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones.

L’acte ha comptat amb la conducció de la psicòloga i sexòloga Elena Crespi, que ha resolt dubtes sobre els diferents productes menstruals reutilitzables i ha reflexionat sobre els tabús, mites i prejudicis sobre el cicle menstrual i sobre els productes menstruals reutilitzables. A més la companyia La Xixa ha presentat la peça teatral ‘Ni una gota de tabús’, per aprofundir sobre els dubtes més habituals que es generen al voltant d’aquests productes i que poden ser objecte de preguntes a les farmàcies.

En les darreres setmanes també s’han realitzat aquestes jornades a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona per tal que les formacions arriben a tot el territori català. A més, es continuaran en format en línia. Així doncs, es preveu que s’arribarà a formar 11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tota Catalunya.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies