HomeAgriculturaLes gelades de l’hivern fan caure la producció de cirera

Les gelades de l’hivern fan caure la producció de cirera

La campanya de cirera ja ha començat a les Terres de l’Ebre, i ho ha fet amb retard, gairebé dos setmanes més tard que l’any passat per les gelades de l’hivern i les baixes temperatures durant la primera part de la primavera.

El responsable de fruita dolça d’Unió de Pagesos, Jaume Miquel Aleu, assegura que la previsió és que hi haja poca producció perquè el fred “va matar” les flors durant l’hivern. El cirerer té molta capacitat de resistència a les gelades quan ha florit però quan la flor es manté dins del borró –la protecció hivernal-, les baixes temperatures sí que l’afecten. “Enguany és un d’estos casos”, explica Aleu. Estes afectacions per les gelades, però, també han provocat que la cirera que arribe al mercat siga de molta qualitat, “grossa, dura i molt sana”, li costarà de podrir-se i tindrà uns nivells òptims de sucre. Estes són unes característiques que agraden molt els distribuïdors que les venen a Europa i per això es preveu que també incremente el percentatge d’exportació i el preu.

Els calibres de la cirera seran més grans i això farà que en puge el preu de mercat. Les de més de tres centímetres de diàmetre podran arribar a pagar-se al pagès a més de 5 euros per quilo, i a preu de mercat aniria a uns 10 euros el quilo per esta varietat tan gran. Les cireres més grosses i dures “abunden més” en les varietats que es començaran a collir ara i també són les que tenen més bona sortida als mercats estrangers. Per este motiu, habitualment, coincidix la collita d’estes segones varietats -sobre la segona meitat del mes de maig-, amb un augment dels preus perquè és quan es paga més cara. “Molts compradors de fora de Catalunya i Espanya estan esperant que arriben estes cireres a mercat per a poder-les prendre cap als seus països”. 

Per a incentivar la venda al detall i preveient una pujada de preus, els pagesos també estan introduint nous formats d’envàs, com les terrines de 100 o 200 grams. D’esta manera no es perden els clients que no poden o no volen comprar una caixa sencera de cireres. “Molts consumidors ja no compren 2 quilos de cireres. Moltes vegades esta cirera més grossa i més maca es ven en porcions individuals. La gent es mira la butxaca i si t’has de gastar 20 euros en una caixa de cireres, el pressupost de la compra setmanal se te’n pot anar en orris”, ha dit el responsable de la fruita dolça de la UP.

El cultiu de la cirera no ha deixat d’augmentar en els últims anys a les Terres de l’Ebre. Aleu ha assenyalat que es deu a la resistència del cirerer a la sharka, un virus que no afecta el cirerer però que, en canvi, ha malmès molts camps de presseguers i nectariners, sobretot a la zona de Benissanet, Móra d’Ebre i Miravet. A més a més, l’aparició de noves varietats de cirera que encara fan més senzill el cultiu ha animat més productors a plantar-ne. “No requerix cap dedicació específica i no necessita molta aigua. Amb reg de suport i en zones on l’aigua és cara, és un cultiu interessant”, ha defensat

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies