HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLes i els Arquitectes celebrem el Dia Mundial de l’Arquitectura

Les i els Arquitectes celebrem el Dia Mundial de l’Arquitectura

El proper dilluns 2 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Arquitectura. Este dia se celebra des del 1996 segons el que va establir la Unió Internacional d’Arquitectes, després del Congrés de Barcelona, per ressaltar la responsabilitat dels arquitectes en el desenvolupament de ciutats i assentaments, i per recordar que l’Arquitectura pot generar grans canvis amb petites operacions orientades al benestar de les persones, però també del medi ambient.

Per celebrar este esdeveniment, la Demarcació de l’Ebre del COAC ha organitzat un seguit d’activitats per apropar l’Arquitectura a la ciutadania, refermant la seva funció social, entenent que els col·legis professionals, més enllà del merament gremial i de donar servei als col·legiats, han de donar suport i servei a la ciutadania i al territori en aspectes com activitats per al foment de l’Arquitectura, el Patrimoni i la Cultura entre altres.

I com fem este foment a l’Ebre? Obrint la seu del Col·legi a la ciutadania amb activitats com la presentació del llibre Escrits a una ciutat ben murada un assaig de l’arquitecte Antoni López Daufí, gran estudiós i defensor del patrimoni, que serà dijous 5 d’octubre a càrrec del mestre de mestres Manel Ollé, dijous 5 d’octubre.

A través de mostres i exposicions que ens apropen el paisatge i la vida a les ciutats. Com Mirades fotogràfiques: l’aigua modeladora del paisatge del fotògraf Mariano Cebolla, amb obres en què l’autor difon l’extraordinari patrimoni humà i natural de les Terres de l’Ebre, des del 28 de setembre a la Casa Bau, i que forma part d’un projecte del Centre Obert d’Arquitectura que es desenvoluparà durant quatre anys al voltant dels quatre elements: aigua, terra, foc i aire, i que enriquirà, sense dubte, els nostres fons de l’arxiu.

O l’exposició virtual de fotografies Francesc Català – Roca. Arquitectura sense pedigrí, amb obres procedents de l’Arxiu Fotogràfic del COAC, que mostra retalls d’una Espanya de postguerra, preindustrial, amb un esperit allunyat de la mecanització que s’estava reivindicant des de l’Arquitectura, i que s’obrirà dilluns 2 d’octubre, Dia Mundial de l’Arquitectura, a la seu col·legial.

Participant en festivals com A Cel Obert, acollint i oferint visites guiades a les intervencions Oculus de l’estudi 27 Lletres, a la Casa Bau, i el mural del pati del Palau Capmany realitzat pels alumnes de secundària, al magatzem de l’Antiga Fàbrica d’Olis Bau.

Iniciant l’#AnyBartlett 2023-2024 en clar homenatge a Agustí Bartlett, qui fou arquitecte municipal de Tortosa entre 1923 i 1962, i a qui està dedicada la 7a edició de #Arquivolta_Ebre2023, activitat que proposa rutes arquitectòniques pensades per donar visibilitat al patrimoni arquitectònic ebrenc, accedint a espais habitualment no visibles, al mateix temps que reconeixem els nostres grans arquitectes i les seves obres.

En esta ocasió, dissabte 30 de setembre, diumenge 1 d’octubre i dissabte 7 d’octubre, es visitaran el Mercat del Peix, el Col·legi Teresià i la Casa Bartlett. En acabar la visita del dissabte 7 es col·locarà la placa “Docomomo Ibérico” a l’antic Mercat del Peix, obra de Bartlett, en reconeixement als seus valors patrimonials.

Docomomo és una organització internacional amb objectiu d’inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern, per la qual cosa la ubicació d’esta placa és un important reconeixement per a Bartlett i la seva obra, i és una altra manera de divulgar i apropar l’Arquitectura a la ciutadania.

Assistir a les activitats al voltant del Dia Mundial de l’Arquitectura és una grata experiència en què es pot apreciar la creativitat i el talent de l’Arquitectura a través de diferents propostes que han estat preparades amb l’objectiu d’apropar el Col·legi, l’Arquitectura i la seva funció social a la ciutadania i amb la clara voluntat de treballar per difondre i preservar el nostre patrimoni cultural i arquitectònic. Celebrem-ho!

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte, vicepresident de Joventuts Musicals de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

73 + = 81

Últimes notícies