HomeEconomiaLes indemnitzacions de l'assegurança agrària a Catalunya arriben al seu màxim històric...

Les indemnitzacions de l’assegurança agrària a Catalunya arriben al seu màxim històric amb 137 MEUR

Les indemnitzacions de l’assegurança agrària a Catalunya han arribat al seu màxim històric amb 137 MEUR. La companyia estatal Agroseguro ha duplicat les indemnitzacions abonades al 2021 i les de l’any passat representen la xifra més elevada dels 42 anys d’història de l’assegurança agrària. Més de 90 MEUR d’indemnitzacions corresponen als danys provocats per la greu gelada que hi va haver durant els primers dies d’abril i que va afectar seriosament molts cultius de fruita dolça de les comarques de Ponent. Concretament, Agroseguro ha abonat 115,8 MEUR a productors assegurats de les comarques de Lleida, principalment de fructicultura i herbacis extensius.

A més a més, les gelades també van ser les principals responsables de l’augment en els danys i indemnitzacions als productors d’ametlla, que han pujat fins als 4,4 MEUR al 2022, més del doble que la campanya anterior. A continuació, s’hi situen els danys registrats per ramaders assegurats en les diferents línies d’assegurances pecuàries (21,4 MEUR) i les indemnitzacions a productors d’herbacis extensius (14,1 MEUR), que gairebé multipliquen per cinc respecte la passada collita a causa de la combinació entre la sequera, les altes temperatures, les onades i els cops de calor que hi va haver durant la primavera i l’estiu. La resta d’indemnitzacions abonades fins arribar a la xifra final corresponen a la vinya (3,7 MEUR), cítrics, cirera, olivera i hortalisses, entre d’altres.

Per demarcacions, les indemnitzacions abonades als agricultors i ramaders assegurats a Lleida han pujat fins a 115,80 MEUR, ja que es tracta de la principal zona fructícola de Catalunya i per tant la més afectada per les gelades de l’abril. La resta, se separa entre Barcelona (8,9 MEUR), Tarragona (7,5 MEUR) i Girona (5,2 MEUR). Més del 96% dels pagaments ja s’han fet i per tant se superen els 132 MEUR abonats.

L’alta sinistralitat i indemnitzacions abonades per Agroseguro, confirmarien segons la companyia, els greus efectes del canvi climàtic i la necessitat de contractar una assegurança agrària per garantir el futur de les explotacions.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies