A una setmana perquè se celebren les eleccions municipals, i ja coneixent qui són els alcaldables i els noms que formen part de les llistes que representen, els candidats ampostins fan campanya per a explicar a la ciutadania les mesures que podrien aplicar a la ciutat si són escollits com a representants del consistori per als pròxims anys. Entre les propostes més recurrents s’hi troben sobretot accions relacionades amb la neteja, la seguretat i millora de la via pública, el creixement econòmic o l’atenció a les persones.
Adam Tomàs (Esquerra Amposta), presenta un programa electoral que busca revalidar el càrrec per a “continuar desenvolupant el projecte dels últims vuit anys” i “fer d’Amposta la millor ciutat on viure”. Així, els republicans impulsen una candidatura que porta per lema ‘Al teu costat’, basada en 150 actuacions categoritzades en quatre eixos principals: transformació verda, socioeconòmica, comunitària i democràtica. Planteja mesures com continuar amb les accions de millora de la gestió del cicle integral de l’aigua, la creació i urbanització de places, renovar i actualitzar la senyalització viària, incorporar més espais verds, la promoció esportiva, implementar la instal·lació de l’escola d’art a l’antic col·legi de les monges o impulsar el turisme sostenible amb el projecte d’ampliació de la via verda.
Esquerra planteja també regular l’ús de patinets elèctrics, donar suport a la gent gran en els tràmits administratius digitals, el suport a entitats, l’increment d’habitatge públic o un projecte executiu d’ampliació i remodelació integral del cementiri.
El segon partit amb més vots durant les últimes eleccions va ser Som Amposta, amb German Ciscar al capdavant. El partit ha exercit, davant la majoria absoluta d’Esquerra, una oposició ferma, crítica i agressiva, basada sobretot en la transparència i la defensa d’una gestió diferent de recursos. Estes idees es mantenen com els grans puntals d’una campanya que porta per nom ‘Un canvi real, un canvi de veritat’. Els de Ciscar presenten una proposta de govern per a assolir “una ciutat neta, agradable, ben gestionada i amb transparència”, amb una “major participació ciutadana i que oferisca les millors solucions per al municipi i la gent”.
Per a fer-ho, avança accions concretes com ocupar-se de la neteja de la ciutat amb recursos públics, abaixar impostos, crear un projecte per a evitar les inundacions o canviar el conveni dels treballadors de la residència d’avis, a més d’ampliar el polígon de l’Oriola.
Torna a l’escena política local l’exalcalde Manel Ferré, en esta ocasió encapçalant la candidatura de Junts per Amposta sota el lema ‘L’Amposta que vols!’. De primera hora, el polític, molt crític amb Tomàs, ja va dir que el seu objectiu era aconseguir l’alcaldia per a “recuperar la ciutat en majúscules que hi havia el 2015”, al moment de la seua sortida. Ferré, que té la salut com un dels seus punts forts de la campanya, busca impulsar iniciatives com la creació d’un pla de salut integral, recuperar especialitats a l’hospital i una millor gestió de l’equipament. En altres àmbits, es proposa acompanyar el sector primari recuperant el conveni de col·laboració amb la comunitat de regants o fer un pla de conservació de camins naturals. Així mateix, també es planteja la construcció de nous vestuaris i unes noves grades a la pista d’atletisme, a més d’un nou poliesportiu.
Recentment, ha anunciat la intenció de situar un casal de la gent gran a l’antic col·legi de les monges si guanya les eleccions. Este comptaria amb una àrea d’envelliment actiu i benestar, una programació de balls i revetlles i serveis de rehabilitació, fisioteràpia i perruqueria.
Per la seua banda, els socialistes busquen recuperar el terreny perdut durant les últimes legislatures amb Jordi Pérez com a alcaldable i una campanya amb el lema ‘Amposta en marxa!’, que se centra sobretot en les persones, la neteja i la dinamització del teixit econòmic, a més d’una millora de la seguretat ciutadana. Tot això, dividit en sis plans integrals diferents que milloren la imatge de la ciutat. Així anuncien la intenció de “tirar endavant totes les coses que fan falta al poble” i “assolir una ciutat més amable amb tothom, sobretot amb les persones grans, que són els més oblidats; una ciutat més neta i menys caòtica per als vehicles”.
Entre les actuacions que el partit vol dur a terme si aconseguix l’alcaldia, hi ha la conversió del pàrquing de les antigues piscines en una zona verda i recuperar les places d’aparcament que es traurien d’esta zona amb l’enderrocament d’edificis en mal estat. Un dels punts més destacats és la recuperació del nucli antic i de la façana fluvial, per a posar més en relleu el riu. Al mateix temps, els socialistes també busquen treballar perquè el jovent torne a viure al municipi i potenciar la cultura, en especial, la música, donant més valor a les dos entitats musicals ampostines.
Entra a la carrera electoral un nou partit, Ara Amposta. Este, amb Pau Pujol com a candidat, té l’objectiu de “fer d’Amposta una ciutat amb estabilitat i governabilitat”. Entre les actuacions que preveuen dur a terme si entren al consistori, es troba l’impuls d’un pla urbanístic per a ampliar la capacitat del polígon Oriola i afavorir l’arribada de noves indústries. També, eliminar taxes, tant la del cementiri com la de clavegueram.
D’altra banda, Ara Amposta també vol centrar una part molt important de la campanya en la seguretat ciutadana. Segons han anunciat, posen sobre la taula accions com un increment de la plantilla de la Policia Local o la instal·lació de càmeres i drons. Totes les mesures proposades per la formació política estan recollides en un pla que comprèn set punts per a abastar diferents àmbits de la ciutat, com política social, econòmica, estat de la ciutat, esport o sostenibilitat.
Concorrerà també als comicis el Partit Comunista dels Comitès Catalans a Amposta, amb Albert Santín com a primer de llista. Els comunistes proposen, sota el lema ‘Més que una opció, una necessitat’, un model de ciutat amb plena defensa de la justícia social i opositora a la guerra. Entre les propostes del partit, hi ha treball per als sectors de població més vulnerable, potenciant l’habitatge social i la transparència política sense oblidar el treball pel medi ambient i el respecte pels animals.
El partit proposa també reduir les retribucions als càrrecs polítics i compartir les quantitats superiors a 1.000 euros -que és el que considera com a límit en els sous d’un regidor- entre les persones en risc d’exclusió social. Santín també suggerix remunicipalitzar els serveis i construir més habitatge públic, així com potenciar el polígon de Tosses. També convocaria una consulta a Poblenou del Delta, per a saber si volen pertànyer a Amposta, a la Ràpita o ser un municipi independent.
Cal destacar que el partit comunista és l’únic que ha fet una clara proposta en contra de les festes amb bous, proposant tallar-ne el finançament públic, una opció compromesa i atrevida en un municipi on els actes taurins són una gran part de les festes i on els seus partidaris són una gran part de la ciutadania, tot i les creixents tendències antitaurines dels últims anys.