HomeSocietatLes platges d’Alcanar a punt, la setmana que comença la temporada d’estiu

Les platges d’Alcanar a punt, la setmana que comença la temporada d’estiu

Ja fa unes setmanes que s’ha engegat el dispositiu per a posar a punt les platges del terme municipal d’Alcanar amb vista a la temporada d’estiu, que ha començat aquesta setmana.

Com cada any per aquestes dates, les tasques habituals han consistit en la neteja i l’aplanament de les platges. Enguany, però, aquesta tasca resulta més costosa, a causa dels danys provocats pel temporal de l’1 de setembre, que va fer diversos esvorancs a les platges, com ara a la del Marjal. Una altra de les platges més perjudicades pels aiguats va ser la Martinenca, on la força de l’aigua va trencar passarel·les i torres de vigilància, que tot just s’havien comprat noves i s’havien estrenat l’any passat.

Per a fer totes aquestes tasques d’aplanar i repartir la terra al llarg de la costa, l’Ajuntament d’Alcanar ha comptat amb l’ajuda d’una empresa externa especialista en moviment de terres. Posteriorment també s’ha anat reposaran el mobiliari urbà de les platges i de les zones amb servei de socorrisme (passarel·les, papereres de diferent tipus, senyalització horitzontal, casetes i cadires dels vigilants, etc.) que va desaparèixer amb els aiguats del setembre. A més, enguany també s’hi ha instal·lat estructures per a crear rogles d’ombra per a persones de mobilitat reduïda o d’edat avançada. L’única actuació que s’allargarà uns dies més és la reposició de les pistes esportives de la platges, que van resultat greument afectades pels aiguats, i que requereixen una actuació més complexa.

“Els treballs de moviment de pedres i còdols han comportat un esforç econòmic molt gran que de moment ha d’assumir l’Ajuntament. Si normalment el lloguer de maquinària per a aquest arranjament de les platges suposa una inversió de 6.000 euros, enguany aquesta xifra s’elevarà fins a 16.000 euros”, explica la regidora d’Ordenació del Patrimoni, Ivette Fibla. El consistori ha demanat ajuda al Departament de Costes de l’Estat espanyol per a fer front a aquesta despesa.

El servei de Costes ja va actuar a la primavera per a reforçar espais malmesos pels temporals a Sòl de Riu, com cada any. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Jordi Bort, considera que “caldria fer una actuació més estructural, com construir un espigó o un dic. Cada any s’hi aboquen tones de pedres i s’hi esmercen hores de màquina, però de forma provisional”. També demana que actuen a Alcanar Platja, on no s’han portat a terme millores: “És menys accessible, però també hi ha usuaris i usuàries; per tant, necessitem que hi actuen ja”.

Platja de les Cases d’Alcanar – el Marjal, 28 anys amb Bandera Blava

La platja de les Cases d’Alcanar – el Marjal ha revalidat, un any més, el distintiu Bandera Blava, que  valora i premia la gestió ambiental, la seguretat de les zones de bany i de les seues instal·lacions, la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambientals. Així mateix, la qualitat de l’aigua de bany ha obtingut la qualificació “excel·lent”, d’acord amb la Directiva 2006/7/CE, que regula la gestió de la qualitat de les aigües de bany.

Aquest guardó, reconegut internacionalment i que es concedeix en 47 països, ha estat atorgat pel Jurat Internacional Bandera Blava, de la Foundation for Environmental Education, en col·laboració amb l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor, que gestiona la campanya a l’Estat espanyol i amb la qual col·laboren les administracions públiques que gestionen les zones de bany i la qualitat microbiològica de l’aigua.

Malgrat que els aiguats del setembre van fer destrosses molt importants a aquesta platja i a la resta de platges del municipi, el Marjal ha revalidat el segell per vint-i-vuitè any consecutiu, fruit de les adequades mesures de la platja i del bon funcionament dels sistemes de sanejament, control i inspecció del medi. En aquest sentit, Jordi Monfort, regidor de Turisme, explica que “el segell Bandera Blava és un reconeixement anual al treball que fem des de fa molts anys per a oferir la màxima qualitat i les màximes prestacions al Marjal, una platja de còdols, extensa, amb una aigua de gran qualitat i situada en un entorn tranquil. Enguany, després dels desperfectes greus que van provocar els aiguats, rebre aquest guardó és encara més un motiu de satisfacció”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies