HomeEconomiaLes principals novetats que cal tenir en compte a la declaració de...

Les principals novetats que cal tenir en compte a la declaració de la renda 2022

Des d’este divendres 5 de maig comença l’atenció telefònica per a ajudar a confeccionar la declaració de la renda 2022, un sistema que l’any passat va ajudar a fer-ne 1.076.000, tot i que electrònicament pot fer-se des del passat 11 d’abril. Enguany, però, s’han de tenir en compte algunes novetats a l’hora de tramitar la declaració d’Hisenda correctament.

En este sentit, l’assessor fiscal i mercantil, Ignasi Albacar, d’Albacar Assessors, detalla que la sequera ha propiciat una de les darreres novetats a la declaració de la renda 2022, que afecta els pagesos i agricultors, els quals tenen una gran incidència a les Terres de l’Ebre.

Així, assenyala que “per a tots aquells agricultors que tributen en règim de mòduls hi ha unes deduccions importants”. D’una banda, explica que tots aquells pagesos que un cop produïts els seus productes els porten a una cooperativa tindran “una deducció rellevant en els impostos que cal pagar -que dependrà de cada cas-”; i, d’altra banda, “els agricultors també podran deduir el 35 % de l’import pagat en combustible agrícola durant l’exercici, sempre que presenten les factures”.

A més a més, els jóvens que hagen sol·licitat el bo cultural de 400 € -adreçat a aquelles persones que fan 18 anys i volen adquirir i gaudir de productes i activitats culturals-; però també a aquells que hagen cobrat l’ajut per a pagar el lloguer d’habitatges -adreçat a jóvens d’entre 18 i 35 anys, que acrediten rendes de treball i uns ingressos anuals inferiors a tres vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (el 2022, se situava en 6.948,24 €, en 12 pagues; i en 8.106,28 €, en 14 pagues)-; i els ajuts de 200 € a persones físiques amb un baix nivell d’ingressos, estan obligats a fer la declaració de la renda. “Tots estos tipus d’ajuts van exempts i no tributen, però els seus beneficiaris han de presentar la declaració de la renda, perquè, si no, podria donar-se el cas que els sol·licitessen el reintegrament de l’import”, detalla Albacar, que afegix que “la intenció darrere d’esta obligatorietat de fer la declaració de la renda és comprovar que complixen els requisits per a optar a estes subvencions”.

D’altra banda, les mares treballadores, amb infants a càrrec menors de tres anys, que percebien un ajut de 100 €/mes, i que durant la pandèmia van estar en Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i van perdre este dret, ara poden demanar que els paguen els imports que no van percebre. “Això vol dir que, com a novetat, les mares treballadores de nens de menys de 3 anys que varen estar en ERTO durant el 2020, 2021 o 2022 podran sol·licitar la prestació per maternitat, que és a raó de 100 € mensuals de cada mes d’estos tres anys que no ho varen cobrar”, apunta Albacar, que, a més, afegix que “si porten el nen a la guarderia també poden reclamar els 83,33 € per cada mes que l’infant ha anat a la llar, un dret que també s’havia perdut”.

 

Les millores energètiques a la llar també deduïxen en la declaració de la renda 2022

Una altra de les novetats de la declaració de la renda 2022 és que les millores en els consums de calefacció i la refrigeració de la llar també optaran a deduccions a la renda. L’assessor fiscal i mercantil d’Albacar Assessors determina que “hi ha diverses línies a què es poden acollir les persones que poden certificar algun tipus d’actuació que haja fet reduir el consum d’energia al seu habitatge”. En este sentit, Albacar detalla que, abans de fer qualsevol acció, com posar les plaques solars o aïllaments a casa, per exemple, “un tècnic qualificat ha de qualificar energèticament la seua casa, i en acabar les instal·lacions que hages fet, ha de tornar a qualificar-la. Si això certifica que realment tenen un habitatge energèticament més eficient poden sol·licitar unes deduccions que poden ser prou importants en la renda. Esta deducció té a veure amb l’eficiència que s’haja aconseguit: com més eficiència energètica, més deducció”.

Èmfasi en les criptomonedes i els allotjaments turístics Des d’Albacar Assessors recorden que les criptomonedes, uns actius digitals, també s’han de declarar, tal com ja va incorporar-se en la declaració de la renda de 2021. “Cada cop més l’Agència Tributària té més informació sobre este tipus de moviments, així que totes aquelles persones que hagen comprat i venut criptomonedes han de declarar-ho, i aquells que hagen guanyat diners amb esta operació estan obligats a tributar-ne el guany”, determina Albacar, que afegix que “a més a més, és una de les coses en què l’Agència Tributària ja ha advertit que posarà més el focus”.

Així mateix, l’altre focus en què es posarà l’atenció, més enllà de les criptomonedes, seran els allotjaments turístics. Tal com explica Albacar, des de fa uns anys les plataformes com Airbnb o Booking -tot i que també n’hi ha d’altres, però estes són les principals- estan obligades a informar l’Agència Tributària de les operacions en què han intermediat i detallar els diners que han cobrat els propietaris d’estos allotjaments destinats a lloguers turístics.

“El Tribunal Constitucional va aturar esta obligatorietat durant el procés en què van presentar-se queixes, però ara torna a estar en vigor. És a dir, totes estes plataformes, durant el 2022, han hagut de dir els imports que cadascú ha percebut en posar en lloguer una propietat seua”. Així, totes aquelles persones que tinguen pisos destinats a allotjaments turístics han de declarar-ne els guanys obtinguts i informar-ho com a ‘lloguers’, “perquè és molt possible”, diu Albacar, “que l’Agència Tributària ja dispose d’esta informació”.

El termini per a presentar declaracions acaba el 30 de juny La campanya de la renda 2022 estarà en marxa fins al 30 de juny, l’últim dia per a presentar-la. Ara, este divendres, ha arrancat l’atenció telefònica per a ajudar a confeccionar-la. En cas que es vulga fer presencialment o per telèfon és necessari que el contribuent demane hora a través del portal web de l’Agència Tributària o mitjançant els números de telèfon oficials: 91 535 73 26 / 901 12 12 24 / 91 553 00 71 / 901 22 33 44.

En cas de voler-la fer per internet, es pot fer des del passat 11 d’abril. Si es vol fer per telèfon, ja pot demanar-se cita, i el termini arranca este divendres, dia 5, i fins al 27 de juny. I, per últim, si es vol fer presencialment, a partir del 25 de maig podrà demanar-se cita i el termini per a dur-la a terme serà de l’1 al 30 de juny.

D’altra banda, en cas que surta a pagar al contribuent, des d’Albacar Assessors recorden que es pot fer el pagament íntegre o pot fraccionar-se’n l’import i pagar-ne un 60 % el 30 de juny i el 40 % restant el 5 de novembre, sense cap tipus d’interès.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies