HomeSocietatLes quatre alcaldies de la costa del Baix Ebre s’oposen al parc...

Les quatre alcaldies de la costa del Baix Ebre s’oposen al parc eòlic Vandellòs II

Un centenar de veïns s’oposen al nou projecte eòlic ‘Vandellòs-II’ que tramita l’empresa madrilenya Elawan Energy i han trobat també la complicitat de les alcaldies dels quatre municipis de la costa del Baix Ebre afectats pel projecte, que inclou 8 aerogeneradors de 210 metres d’altura cadascun, una subestació elèctrica i una nova línia d’alta tensió fins al complex energètic de Vandellòs, i requerix tant l’ampliació de camins com l’obertura de nous. El projecte, malgrat el nom, s’estén en realitat entre els termes municipals de Camarles, el més afectat amb 5 aerogeneradors; el Perelló (2), l’Ampolla (1) i l’Ametlla de Mar, per on discorre només la línia d’evacuació d’alta tensió. Segons l’alcalde de Camarles, Toni Navarro, la ubicació actual dels cinc molins afecta una zona de xalets molt poblada “en l’espai més bonic que tenim al terme”. Els veïns alerten que la central posa en risc els habitatges de la zona, el paisatge i les infraestructures agrícoles, i també amenaça espècies protegides d’aus, com l’àguila cuabarrada.

El grup veïnal Stop Vandellòs-II s’ha posat en contacte amb l’entitat ecologista Gepec i amb els ajuntaments per a coordinar-se amb les al·legacions al tràmit de la Ponència d’Energies Renovables, que estudia la viabilitat de l’emplaçament de parc eòlic. El termini acaba el 15 de març. Navarro explica que ja tenen la documentació gairebé preparada i recalca que també afecta el desenvolupament turístic de la zona. Revela que este dimecres es va acordar en junta de portaveus el rebuig de tots els grups municipals (ERC, Junts, La Veu del Poble i una regidoria no adscrita), si bé els graus d’oposició tenen matisos diferents i Navarro mateix admet que una altra cosa seria si el promotor acceptés desplaçar la ubicació del parc cap a l’autopista, amb menys impacte sobre els nuclis poblats i en una zona que ja assumix l’impacte acústic de la infraestructura viària.

Navarro, que també és conseller comarcal per Esquerra, té la intenció de portar el cas a la taula d’alcaldes del Baix Ebre per a consensuar-ne el rebuig de la institució comarcal. Ara per ara, el projecte ja compta també amb l’oposició de les altres tres alcaldies dels municipis afectats. L’alcaldessa del Perelló, Cinta Llaó, és la més categòrica en termes conceptuals, més enllà de la ubicació del Vandellòs II. “Arriba un moment que hem de dir prou perquè ja en tenim prou i perquè parlem de grans afectacions, ja que la línia d’evacuació travessa tot el terme”, manifesta.

L’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, també constata que viu a prop de la línia projectada d’aerogeneradors, tot i que dins del seu terme municipal només n’hi va un i si el parc es reubiqués cap al nord, dixaria de tenir-hi afectació.

El projecte preveu una potència instal·lada de 49,6 MW i l’energia generada es transportaria a través d’una nova línia que també travessaria el terme de l’Ametlla de Mar. El seu alcalde, Jordi Gaseni, ha dit que preparen “accions per a fer entendre als organismes que decidixen que és impossible i en sortim molt perjudicats.” Gaseni ha fet referència al POUM del municipi: “Els espais s’han de triar i identificar, no pot ser que això es puga fer a qualsevol lloc del terme. Els planejaments urbanístics no estaven preparats per a este tipus d’instal·lacions”, sosté.

El portaveu de Stop Vandellòs-II, Sönke Lund, va manifestar a l’Agència Catalana de Notícies que la construcció de molins de vent “gegants” a pocs metres de les cases “devastarà els municipis i causarà un impacte irreparable a l’entorn natural excepcional d’esta regió del delta de l’Ebre”. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies