HomeSalutLes residències s'obren a fins a tres familiars per cada resident i...

Les residències s’obren a fins a tres familiars per cada resident i reactiven l’activitat terapèutica en grups de fins a sis persones

La fase 3 de la desescalada té potser menys punts d’inflexió simbòlics en l’alliberament de restriccions, però continua relaxant mesures. Les Terres de l’Ebre hi han entrat este dilluns i en l’àmbit sanitari això genera més activitat. A les residències i centres sociosanitaris, es reprenen les activitats grupals d’estimulació cognitiva o rehabilitació en grups de màxim sis persones, sempre amb les mesures de prevenció conegudes; cada resident podrà fer sortides de fins a una hora a l’exterior dels edificis, acompanyat d’un professional o un familiar, i el seu règim de visites s’obrirà a fins a tres persones del seu entorn -en zones exteriors-, quan fins ara, en fase 2, només podia accedir-hi la mateixa persona durant 14 dies. També es recuperen els serveis de perruqueria i podologia per als centres residencials.

Pel que fa a altres àmbits, esta setmana es reprèn l’activitat quirúrgica de 24 hores a l’Hospital Comarcal d’Amposta, amb la qual cosa es completa el Pla de retorn pel que fa a l’activitat dels quiròfans de la Regió Sanitària, però en tot cas la directora de Salut, Mar Lleixà, ha avisat que tant la regió com cada centre mantindran preparat i actualitzat el seu Pla de contingència amb vista a una possible segona onada de la Covid-19 a l’octubre. En tot cas, s’intentarà evitar que aleshores l’excepcionalitat comporte una aturada de i reorganització de l’activitat sanitària tan contundent com la dels darrers mesos.

Pel que fa a l’Atenció Primària, l’entrada en fase 3 implica la reobertura de molts CAPs i consultoris locals que havien estat tancants, però sempre parcialment. Salut insistix que el més important és que primer el pacient contacte telefònicament amb el seu centre de referència i els professionals valoraran se se l’atèn telemàticament o presencialment i on, al CAP o al consultori. Als consultoris es garantix atenció presencial si més no un dia a la setmana, però sempre amb cita prèvia i sense que el desplaçament d’equip de professionals supose aquell dia “un efecte crida”. L’atenció continuada es mantindrà de forma concentrada als CAPs de capçalera (n’hi haurà a Tortosa, la Ràpita, Amposta, Ulldecona, Móra la Nova, Flix, L’Aldea, Deltebre i com a reforç d’estiu també a Alcanar i l’Ametlla de Mar) per a que hi haja dos equips de professionals diferenciats per a dos circuits: un de Covid i un altre no Covid, i també es demana a la població que primer truque per telèfon.

Lleixà ha respost als alcaldes que li hen demanat més hores de reobertura del CAP (La Sénia) o els consultoris (Arnes i Prat de Comte) dels seus municipis, que ara per ara no es pot garantir, encara que ha assegurat que si es detecta la necessitat de fer-hi més hores o dies d’atenció presencial, així es farà. El batlle de la Sénia, José Ramón Bellaubí, havia exigit recuperar tots els serveis així com disposar d’atenció mèdica urgent les 24 hores.

Pel que fa a l’estratègia de contenció de l’Atenció Primària amb proves PCRs a tots els simptomàtics, se n’han fet ja 429, amb molt pocs positius, i en Fase 3 “la prioritat continuarà sent la detecció de casos de forma precoç”, ha subratllat Lleixà, per la qual cosa ha demanat que qualsevol persona amb símptomes compatibles amb la Covid-19 es pose en contacte amb el sistema públic de salut. “Segurament hi haurà un degoteig i hem d’estar en disposició de seguir i tractar els contactes d’aquella persona que ha donat positiu”, ha reiterat.

Lleixà també ha informat, en una compareixença davant dels mitjans, que esta setmana han començat les obres de remodelació dels espais del CAP Baix Ebre destinats a l’Àrea de Salut Sexual i Reproductiva del territori, l’Assir, i que es preveu que els treballs duren 15 dies.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

47 + = 50

Últimes notícies