HomeCulturaLes Terres de l'Ebre celebren el centenari del naixement de Vicent Andrés...

Les Terres de l’Ebre celebren el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés amb el poema simfònic “Estellés al cor”

El Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa acollirà aquest diumenge, 19 de maig, a les 12 hores, la representació del poema simfònic “Estellés al cor” per celebrar el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés (1924-1993). La iniciativa, sorgida dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i de l’Ajuntament de Tortosa, permetrà conèixer el poeta de Burjassot des d’un punt de vista diferent a l’habitual. L’espectacle, creat per Miquel Juan García, director de l’Orfeó de la Societat Coral el Micalet de València, s’ha concebut com un encontre entre aquesta entitat valenciana i les entitats corals ebrenques que col·laboren en l’esdeveniment: l’Orfeó Ulldeconenc, la Coral Polifònica Joventuts Unides de la Sénia, el Cor de Cambra Tyrichae i la Coral Vent de Dalt, de Tortosa.

La jornada pretén celebrar la figura de Vicent Andrés Estellés i, al mateix temps, reivindicar el caràcter de les Terres de l’Ebre com a territori de cruïlla en el qual es troben Catalunya i el País Valencià, en tant que punt central dels territoris de parla catalana.

Estellés al cor” és un poema simfònic que funciona com un tast de poemes d’Estellés adaptats a la música coral i complementats amb narracions i recitacions que recullen les reflexions que el poeta tortosí Gerard Vergés va escriure, d’una manera íntima, personal i emotiva, sobre el poeta de Burjassot. Aquest espectacle va dirigit als amants de la poesia i de la música a parts iguals, donat que s’hi combina la narració i la recitació poètica amb la música coral, de piano i d’acordió.

Vicent Andrés Estellés (1924-1993)

Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, és també recordat com el poeta més gran que ha donat el País Valencià des del segle xv fins a l’actualitat; és a dir, des de l’època d’Ausiàs March i Roís de Corella.

Dels seus llibres de poesia en destaca el segon volum de l’obra completa, Les pedres de l’àmfora, que va rebre els premis Lletra d’Or (1974) i Crítica Serra d’Or (1975). Són remarcables també dos poemaris que descriuen el País Valencià: Llibre de meravelles i Mural del País Valencià. Va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1978) i el Premi de les Lletres Valencianes (1984). Diversos cantants han musicat poemes seus, d’entre els quals sobresurt Ovidi Montllor amb Coral romput.

100 anys del naixement d’Estellés

Pocs poetes han tingut una incidència social i cívica com Vicent Andrés Estellés amb els seus versos. Cronista dels temps més foscos de la llarga postguerra i el franquisme, i posteriorment, dels moments més difícils de persecucions lingüístiques i culturals al País Valencià, amb la seva obra va construir una veu inconfusible i la va modular amb un estil únic que, durant dècades, s’ha anat identificant com la veu col·lectiva d’un poble.

I per això encara és necessari reivindicar-lo, revisitant-ne i celebrant-ne l’obra amb tot un seguit d’actes i esdeveniments que van des de lectures, converses, exposicions, rutes i congressos fins a espectacles que tindran lloc al llarg de l’any arreu del país, sense oblidar les reedicions previstes de la seva obra, les traduccions o les novetats bibliogràfiques que sortiran en ocasió d’aquesta efemèride.

L’Any Estellés també pretén posar sobre la taula, ara més que mai, la qüestió d’una llengua i una cultura compartida en la totalitat del nostre territori: amb aquesta idea central, prenen forma les activitats que el Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, està organitzant amb la voluntat d’acollir, involucrar i col·laborar amb tots aquells organismes, iniciatives i entitats que treballen per mantenir viva la veu del poeta de Burjassot, especialment amb la Plataforma Cívica Cent d’Estellés, que en moments difícils al País Valencià han unit forces per lluitar contra el silenci i celebrar l’autor; aliances i complicitats més necessàries que mai i una concepció de territori i de poble que és, també, l’essència dels versos d’Estellés.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 27 = 28

Últimes notícies