HomeSuccessosLes Terres de l’Ebre registren cada mes un taller mecànic clandestí tancat

Les Terres de l’Ebre registren cada mes un taller mecànic clandestí tancat

L’economia submergida vinculada a la mecànica de l’automoció té un pes important a les comarques més poblades de l’Ebre. El servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona) a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona ha fet ja durant els nou primers mesos del 2024 fins a 15 inspeccions en tallers mecànics il·legals, dels quals més o menys la mitat (set) estaven en funcionament a les Terres de l’Ebre. Concretament, dos al Montsià i cinc al Baix Ebre, segons les dades facilitades a este periòdic per l’institut armat. Si es consulta l’hemeroteca d’esta publicació, el balanç permet afegir-hi almenys quatre actuacions més (tres, al Baix Ebre i una, al Montsià) per a desmantellar tallers il·legals en el segon semestre del 2023. Així, des de l’estiu del 2023 fins al del 2024, s’haurien detectat i tancat a la regió de l’Ebre almenys prop d’un taller al marge de la llei cada mes (11 en els últims 12 mesos).

No són xifres que espanten o sorprenguen al Seprona, però sí que esquitxen periòdicament, cada vegada amb més regularitat, la pàgina de successos dels mitjans territorials. Fonts del Seprona expliquen que potser darrerament estan donant més publicitat a les seues actuacions, a la vegada que constaten que l’encadenament o encavalcament de crisis econòmiques -la bombolla immobiliària i l’impacte de la pandèmia de la covid- ha empés tant mecànics a l’atur com propietaris de vehicles a buscar les alternatives més econòmiques possibles, encara que no siguen legals.

Estos tallers acostumen a obrir sense els permisos de l’activitat, que són competència municipal, però generalment la situació d’il·legalitat també implica una mala gestió dels residus i riscos industrials i laborals. Quan el Seprona, en solitari o amb la col·laboració de la policia local o dels Mossos d’Esquadra, detecta l’absència de llicència d’activitat, ho deriva a l’Ajuntament. A l’Agència Catalana de Residus s’adrecen les infraccions per residus i al Departament d’Empresa de la Generalitat, les qüestions relacionades amb la seguretat industrial que no han sigut tingudes en compte per l’infractor. Si es detecten accions amb impactes mediambientals perniciosos o explotació dels treballadors, se recorre a la via judicial penal.

D’entre els delictes ambientals més greus, segons el Seprona, hi ha els vessaments d’oli o l’emissió a l’atmosfera de gasos fluorats procedents de sistemes de refrigeració. Estos gasos se van començar a utilitzar als anys 90 per a substituir substàncies que esgotaven la capa d’ozó, però, tanmateix, contribuïxen a l’efecte hivernacle i l’escalfament global. De fet, la majoria dels tallers il·legals no compten amb la maquinària adequada per a fer l’extracció d’estos gasos i, malgrat això, alguns ho fan. En general, els tallers il·lícits no reciclen els productes de deixalla.

Residus acumulats en un taller il·legal d’Amposta. / guàrdia civil

L’últim cas, a campredó

A les Terres de l’Ebre, l’últim cas de localització d’un taller mecànic no legal se va registrar a l’agost a Campredó, a l’interior de la planta baixa d’un habitatge del nucli urbà principal dedicada a la reparació i manteniment de vehicles de motor de manera irregular. S’hi van trobar vehicles que estaven sent reparats, així com maquinària industrial, recanvis i eines específiques.

La Guàrdia Civil fa periòdicament campanyes per a detectar noves infraccions, tot i que hi ha territoris on la patronal del sector de l’automoció s’ha mostrat disposada a contractar detectius.

El Gremi de l’Automoció fa una crida a denunciar

La principal prova que un taller és legal és una placa amb símbols de l’activitat i el número de registre de seguretat industrial, que està penjada a l’exterior de l’establiment. Al marge de l’activitat que porten a terme els cossos de seguretat i, específicament, el Seprona de la Guàrdia Civil, el Gremi de l’Automoció de Catalunya lamenta que en general no es posen els mitjans per a intentar regularitzar totes les activitats comercials fraudulentes. Recorden que en el cas dels tallers que no emeten cap classe de factures de les reparacions, estes no estan garantides, tal com marquen les normatives, i fan una crida a la ciutadania perquè denuncie els tallers il·legals. “Les dades que ens aporten són totalment confidencials, ja que les denúncies les efectua el Gremi i no vosaltres. Només cal que ens digueu les adreces i població on estan ubicats”, se pot llegir al web de l’entitat, que efectivament posa a disposició dels denunciants un senzill formulari per a assenyalar les activitats fora de la llei. El GAC se compromet a fer arribar les denúncies als ajuntaments dels municipis on s’estiga exercint l’activitat il·lícita.

Òscar Meseguer Julián
Òscar Meseguer Julián
Periodista. Director del Setmanari l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

78 + = 83

Últimes notícies