HomeSocietatLes violències masclistes digitals, eix de l’última jornada del cicle 25N a...

Les violències masclistes digitals, eix de l’última jornada del cicle 25N a Amposta

Amposta va acollir el passat dijous, 24 de novembre, l’última jornada del cicle “L’abordatge de les violències masclistes: nous àmbits, nou paradigma” que el departament d’Igualtat i Feminismes ha organitzat en el marc del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La jornada,‘Els reptes de l’abordatge de les violències masclistes digitals’, va aplegar a més d’una seixantena de persones al Museu de les Terres de l’Ebre durant tot el matí. De la mateixa manera, més d’una setantena ho van veure en línia mitjançant el canal de YouTube del Departament. Segons ha explicat la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño, a les jornades han participat persones de tots els serveis de la xarxa d’atenció desplegada a les Terres de l’Ebre, a més de les professionals que formen part dels equips de coordinació, “el treball en xarxa és vital per poder avançar en l’eliminació de les violències masclistes”.

La directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño, va encetar les jornades reconeixent l’erradicació de les violències masclistes com un dels objectius prioritaris del Departament “posem l’èmfasi en la prevenció que ha de ser estructural, també pel que fa a les violències masclistes en l’àmbit digital, estem cridats tota la ciutadania, per poder avançar a l’erradicació de les violències masclistes”.

La investigadora i realitzadora audiovisual de FEMBLOC, Eva Cruells López, va explicar durant la ponència com en els entorns digitals es reprodueixen i repeteixen les violències masclistes, a alhora que es distribueixen i s’amplifiquen aquelles que poden no haver-se donat d’inici en aquest espai, “no estan desconnectades de les violències que patim al carrer, a casa o al llit”. A més, en el cas de les violències masclistes digitals ens trobem amb el paradigma de creure en la neutralitat de les tecnologies. “Sabem que no és així i que aquestes tecnologies han estat creades per persones, d’un grup social molt determinat, homes, blancs, occidentals, cisheterosexuals i de classe benestant, i aquesta realitat produeix biaixos i desigualtats de gènere” va afirmar la investigadora. “Les violències masclistes digitals són una interacció entre el masclisme i les violències digitals i, per tant, el seu abordatge ha d’integrar tant la perspectiva de gènere com la tecnologia tenint en compte des d’aquestes dos vessants les dinàmiques de violència estructural que les motiven” sentenciava.

En relació amb aquesta perspectiva, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, va destacar el paper que jugarà el Protocol Marc per una Intervenció amb Diligència Deguda en Situacions de Violència Masclista que va aprovar aquesta setmana el govern “a partir d’ara tots els poders públics estan obligats a complir uns estàndards en els seus protocols d’actuació i a garantir que no es produeix violència institucional vers les supervivents de violències masclistes”. El subdirector de Sensibilització i Prevenció de les Violències Masclistes del Departament, Rubén Sánchez Ruiz, va afirmar que es tractava “d’una aposta política per la prevenció estructural, per transformar normes socials, mandats de gènere i generar sinergies en la construcció d’una societat feminista”.

La jornada també ha comptat amb gairebé dues hores de dinàmiques i treball en grup sobre l’Estratègia Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes. “Estem construint una estratègia de prevenció que atacarà les causes estructurals de les violències masclistes com ara la masculinitat hegemònica o els prejudicis perquè només sumant esforços i prioritzant recursos podrem fer accions continuades de prevenció que tinguin un major impacte en la societat” va explicar el subdirector.

Per acabar, es va dur a terme un acte institucional on es va fer lectura del manifest pel 25N i van tenir lloc uns parlaments a càrrec de la directora territorial Mar Lleixà Fortuño i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. “Des de les Terres de l’Ebre també hem de garantir el dret de les dones a viure lliures de rols imposats i d’estereotips, i lliures de violències. Perquè sense igualtat, no hi ha llibertat individual ni col·lectiva” va apuntar el delegat. “El govern està liderant un canvi radical en l’abordatge de les violències masclistes des de tots els àmbits, posant al centre els drets i les necessitats a les dones. També per garantir l’equitat territorial. I destinant més recursos” va concloure.

L’acte s’ha tancat amb l’actuació de la ballarina Anna Hierro amb ‘Hécate’.

Cinc jornades, cinc temes

El subdirector de Sensibilització i Prevenció de les Violències Masclistes, Rubén Sánchez Ruiz, va posar de manifest que amb aquest cicle de jornades s’ha buscat aterrar les novetats que va comportar la llei 17/2020, més amplia i amb nous àmbits respecte a l’anterior, com ara la incorporació de les violències masclistes digitals, “volem fer pedagogia, donar instruments per al seu abordatge, i treballar en la prevenció i la reparació de totes les formes de violència masclista”.

En aquest sentit, les jornades han aprofundit en el nou marc conceptual i legal per a l’abordatge de les violències masclistes, posant el focus en cinc qüestions específiques: violències sexuals, violència obstètrica, violència vicària, violència a l’esfera política i pública, i violències masclistes digitals.

Galeria d’imatges:

Fotos: Cedides

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies