HomeCultura“L’Espill”, l’obra de Mario Pons, es presenta a Tortosa el 19 d’abril...

“L’Espill”, l’obra de Mario Pons, es presenta a Tortosa el 19 d’abril al Felip Pedrell

El pròxim 19 d’abril, a la sala gran del Teatre Auditori Felip Pedrell, a les 20h, tindrà lloc l’estrena de “L’Espill” (Sègula Films 2023) de Mario Pons.

Dotze anys després de la presentació de “Sègula, lo futur de les Terres de l’Ebre” (2012), aquell documental que dona veu a les reivindicacions presents de pagesos, pescadors, autònoms, treballadores, aturats, sindicats, empresaris, estudiantes, diàspores ebrenques, moviments socials per la dignitat del territori, a la ciutadania, la ciutat de Tortosa ha tornat a programar una obra de Màrius Pons.

El film parla de la Guerra Civil, de l’exili, de la repressió franquista a les Terres de l’Ebre, de les condemnes a mort a la presó de Pilats, dels 350 ebrencs afusellats entre

1939 i 1943, assassinats al camp de l’Oliva. Mario Pons es pregunta “perquè l’Ajuntament de Tortosa ha silenciat fins ara la veu de Subirats Piñana, Leandre Saun o Campos Terré? Potser la resposta cal trobar-la en el visionat de “l’Espill”, “El Periple”, “La Batalla de la memòria”… potser en els codis franquistes que encara perduren a l’ombra del Monument “A los que hallaron la gloria en la Batalla del Ebro”?”.

Per Mario Pons el film dona a conèixer i entendre al món qui som los catalans i les catalanes davant del maltractament de l’Estat, a la vegada que denuncia el masclisme representat pel patriarcat monàrquic, “herència dels crims del franquisme mai jutjats que emmarquen el context de repressió i menyspreu que vol degradar los ebrencs i les ebrenques que poc a poc retornen de l’exili (interior/exterior), per tornar a dignificar los nostres pobles i ciutats mitjançant la participació, l’empatia i l’amor fraternal. Per tant,l’acció democràcia d’ajuntar-nos per fer cinema demostra que la Cultura Cohesiona i enriqueix als individus davant del repte de fer prevaldre los valors de la II República, homenatjar les seues víctimes, exiliats i exiliades. l’Oblit és la gran batalla a què ens enfrontem i l’hem de lliurar a cada cinema amb la paraula i les imatges que projectem”.

La vuitena pel·lícula del director ebrenc arriba a la capital del Baix Ebre després de ser reconeguda a més d’una vintena de festivals de cinema internacionals, estrenar-se a catorze sales de cinema el 2023 i d’un procés participat amb lo públic del tall final del film (Screen test) amb una trentena de projeccions més per tot el país. Entre d’altres projeccions, el Centre Cultural Blanquerna, n’està preparant l’estrena a Madrid. I és que el passat 26 de gener, la prestigiosa plataforma digital dels cinèfils, FILMIN, va estrenar la pel·lícula, el crític Francesc Talavera destaca: “la crítica sociopolítica que aconsegueix confrontant la represàlia contra el moviment independentista amb els deixos dictatorials. És conceptualment insòlita i d’una originalitat sensacional, i tot a través del prisma cinèfil d’un personatge summament únic com el seu protagonista, tan vinculat a una de les figures autorals més representatives del cinema francès dels anys 1970. “l’Espill” ha estat valorada amb un de notable alt per part dels espectadors.

També amb protagonisme d’un fill de les Terres de l’Ebre i amb la capital del Baix Ebre com a escenari de part de la trama lligada a la guerra civil espanyola i en paral·lel a la història dels refugiats de la Guerra de Síria, Mario Pons va defensar que el seu el film anterior, “El Periple” (2018), fos presentat a Tortosa. La pel·lícula va ser estrenada per tots els Països Catalans, va obtenir nombrosos premis internacionals i la història de la ciutat lligada a la Batalla de l’Ebre va viatjar de per tot el món a través de festivals, fins a ser presentada a París, Amsterdam o Berlín. Mai s’ha passat a Tortosa, fet que ha denunciat públicament a través de la premsa, fins i tot al programa +3/24 de Xavier Grasset, en ple procés, “incomprensiblement sense cap mena de reacció per part dels defensors i les defensores de la llibertat d’expressió territorials” segons Pons.

Mario Pons agraeix a l’Ajuntament de Tortosa que per fi es resolgui aquesta injusta situació de censura: “Els animem a fer una retrospectiva als més de vint anys de creacions lligades a la defensa de l’Ebre, del Delta, la memòria democrática, la cultura de pau. També seria just programar el projecte de cinema cançó de Los Sirgadors autors de la banda sonora de les pel·lícules de Sègula Films”. Pons creu “que els seus films mai haurien d’haver estat censurats a Tortosa, ja que la llibertat d’expressió és un dret que s’hauria s’exercir com a deure tots los ebrencs i ebrenques, artistes, comunicadors i sobretot pels nostres representants públics, sense temor a la repressió, ja que aquesta es construeix amb la suma dels silencis còmplices porucs que ens porten al totalitarisme”. Per Pons “el fracàs del socialisme francès de François Mitterrand va ser el lema: Si tu no vas, ellos vuelven… En el mateix fang de 1939 estem segons Hilaire Arasa, que torna de l’exili seixanta anys després que els fessin fora del poble, durant les sentències del procés i és que lo feixisme sí que té memòria, la seva opacitat de falsedat davant l’espill, per nosaltres les sentències de l’oblit, és lo que voldrien, però lo cinema, la música, el teatre, la dansa, la pintura, la literatura… la llibertat d’expressió/ la cultura és un valor a preservar davant l’escalada de l’odi militarista. Sortiu del cau i exerciu la cultura, cal omplir carrers i sales de solidaritat amb els pobles oprimits. Sublimar l’odi a través de l’amor al cinema és urgent! Lo 19 A esteu convidats a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, fem cinema ebrenc.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies