HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catL’Esquerra que governa: Marcel·lí Domingo i la Biblioteca de Tortosa

L’Esquerra que governa: Marcel·lí Domingo i la Biblioteca de Tortosa

El passat 20 de juliol vaig tenir el goig de participar a la Biblioteca de Tortosa en en una sèrie d’esdeveniments organitzats amb motiu dels 16 anys de la obertura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, que va inaugurar l’alcalde Joan Sabaté l’any 2006, quan va dotar Tortosa d’un magnífic equipament cultural en ple nucli històric, obra de l’arquitecte tortosí Ramon Valls, que porta per nom el d’un referent tortosí i un personatge emblemàtic d’esquerres i tot un referent de la cultura i l’educació: Marcel·lí Domingo.

Per a mi ha estat tot un orgull poder participar de l’aniversari de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, especialment després de conèixer uns articles apareguts l’any 1931 al diari El Pueblo, dirigit per un gran tortosí d’esquerres, Josep Subirats Piñana, que ha facilitat a la Biblioteca de Tortosa Ramon Barberà, a qui vull agrair la seva aportació i investigació al respecte.

Estos articles descriuen els preparatius i el desenvolupament de l’homenatge que Tortosa i Roquetes van fer a Marcel·lí Domingo el 29 de novembre de 1931 en la seva visita a la ciutat. Part d’este homenatge era la creació d’una biblioteca popular que portaria per nom “Biblioteca Marcel·lí Domingo”, formada per llibres procedents de donacions populars, que, tal com recullen els articles, “posaria ben alt el pavelló cultural de Tortosa i la situaria a l’avantguarda democràtica i cultural de la República que hauria d’elevar al nostre país a l’alçada d’una nació europea del S. XX”. Malauradament, esta iniciativa no va arribar a bon port i el 2006, gràcies al govern de progrés, fèiem justícia a la història i Tortosa comptava amb la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Marcel·lí Domingo ha estat una de les personalitats de la vida política del nostre país que segurament més ha patit l’oblit de la història. No obstant això, atesa la rellevància de l’activitat que va desenvolupar al capdavant del moviment republicà, la seva figura mereix una especial consideració. La seva intensa activitat com a ministre d’Instrucció Pública va girar, entre altres temes, a l’entorn de la modernització de l’organització educativa i de la pràctica docent, i va establir les bases del projecte educatiu més ambiciós de tota la història d’Espanya: la creació de més de 27.000 escoles i 7.000 places de mestres. Va decretar el bilingüisme a l’escola amb l’exclusivitat del català en l’etapa de preescolar i també va impulsar la creació a Barcelona del pedagògicament avançat i experimental Institut – Escola.

Figures com la de Marcel·lí Domingo i la d’altres dones d’esquerres com Maria Moliner, Rosa Sensat o Marta Mata, impulsores de les biblioteques, de l’escola pública catalana i de la renovació pedagògica, demostren que quan l’esquerra governa, un dels nostres principals objectius és treballar per la cultura i l’educació.

El bust de Marcel·lí Domingo, recuperat d’un racó on el van amagar durant el franquisme, torna a estar present en el gran contenidor cultural i educatiu que és la nostra Biblioteca de Tortosa, i recorda la gran tasca educativa i cultural que va fer en el seu moment, i és referent de l’activitat que s’hi fa.

Des d’aquí la meva felicitació a tot l’equip de la Biblioteca, a la seva directora i a l’equip de l’Àrea de Cultura per este gran treball que fan en l’àmbit de l’educació i que es veu reflectit en la nombrosa activitat que es duu a terme amb la finalitat d’aportar instrucció des de l’àmbit públic.

Tot i la pandèmia, el passat 2021 la Biblioteca va poder celebrar el 15è aniversari en el marc de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021, i va acollir-hi nombroses activitats.
No en va la Biblioteca Marcel·lí Domingo ha estat guanyadora tres vegades del Premi Maria Moliner, una altra gran defensora de l’educació i la cultura, una dona d’esquerres que va treballar a la Institució lliure de l’Ensenyament en la defensa de les biblioteques populars i rurals. Este any la biblioteca ha tornat a tenir un lloc rellevant en el foment la lectura i ha quedat en 10è lloc de les 370 finalistes de tot l’Estat. Enhorabona per esta gran feina!

Estes són les nostres polítiques actives culturals, les que vam aprendre de les grans dones i homes d’esquerres. A Tortosa l’esquerra que governa continua treballant per la Cultura i per l’Educació i per la seva recuperació, reactivació i regeneració, perquè la Cultura mos empodera, mos dona identitat, mos enriquix com a societat i mos agermana i és, sens dubte, l’essència d’una ciutat i d’un territori.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies