L’estat del món (22)

Per segon any consecutiu, Coca-Cola, Nestlé i Pepsi-Co encapçalen la llista d’empreses que més contaminen el planeta amb els seus plàstics, segons denuncia Greenpeace. Això s`ha sabut degut a la gran neteja de platges i rius que es va realitzar el passat més de setembre en més de 50 països d’arreu del món on 70.000 voluntaris auditaven les marques que anaven recollint.

Davant d’aquest fet, aquestes empreses estan intentant fer una “rentada de cara ecològica” oferint falses solucions. L’única solució possible davant l’alarmant situació en què es troba el planeta és que es comprometin a reduir dràsticament l’envasament dels seus productes en plàstic, els quals els tenim una estona a les mans mentre consumim el producte i triguen 500 anys a degradar-se.

De ben poc serveix que intentem ser més sostenibles en el dia a dia reciclant si les multinacionals continuen venent milions de tones de plàstics d’un sol ús que acaben inundant els oceans, ja que l’ONU adverteix que només un 9% del plàstic usat en el món es recicla. Espanya, sent el quart país de la Unió Europea amb major demanda de plàstics, només recicla el 30%.

Cada minut es llencen als oceans i mars 12.000 kg de plàstic que afecten les espècies marines. La producció anual de plàstic augmenta cada any. Tant sols els fabricants de begudes produeixen més de 500 mil milions d’ampolles de plàstic d’un sol ús cada any.

Els governs haurien de prendre mesures per tal de forçar les empreses a l’abandonament progressiu de la producció i ús dels productes de plàstic, prohibint-ne alguns com les bosses de plàstic que deixaran d’utilitzar-se a Espanya el 2021.
Per part nostra, faríem bé de consumir, com menys millor, productes envasats en plàstic.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies