L’estat del món (31)

A partir de la segona setmana de desembre, els drets de l’aigua van començar a cotitzar en la borsa de Wall Street. Com a conseqüència, el seu preu dependrà de l’especulació dels inversors segons els convingui per a guanyar diners sense tenir en compte per a res que l’aigua és la base de la vida i el seu consum un dret humà. Com va dir Pedro Arrojo, relator de l’ONU per a assumptes de l’aigua: “Això és insensat i immoral”.

Ara pot passar amb l’aigua alguna cosa semblant al que va passar amb el blat quan va entrar a la borsa de la mà del grup inversor Goldman Sachs que va dissenyar un fons d’inversió format per aliments entre els quals hi havia el blat. Els efectes van ser dramàtics ja que el 2008, degut a l’especulació dels inversors en les seves ànsies d’obtenir beneficis, el seu preu va pujar un 50% i va provocar molta fam al Tercer Món per no poder pagar l’elevat preu del pa.

Els mercats financers no tenen cap interès a valorar les necessitats de les persones. Algú va dir que la borsa, màxim exponent d’aquest model econòmic que tenim, és el “gran casino del món” ,ja que només hi juguen els inversors per a lucrar-se i no aporta res de bo a la societat.

Ben entrat el segle XXI, em sembla que ja és hora de canviar aquesta economia del segle XX per tal que la separació, la competitivitat sense escrúpols i la cobdícia donen pas a la unió, la cooperació i a l’interès pel benestar de les persones.

És una vergonya que les matèries de primera necessitat, com l’aigua i el pa, es converteixin en productes financers als mercats de futurs i als fons d’inversió per a benefici d’uns quants. Això no es pot tolerar.

Hem arribat a un punt en què o canviem o ens autodestruïm, ja hem tocat fons. El món necessita una forta reestructuració amb objectius globals per a posar fi a la pobresa i la contaminació, de manera que prevalguin les necessitats de les persones per damunt dels interessos econòmics. Una minoria poderosa que s’oposa als canvis i ens ha portat a la vora de l’abisme no pot continuar regint la destinació de la humanitat.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 3 =

Últimes notícies