L’estat del món (33)

La justícia anglesa ha emès un veredicte que estableix un precedent històric. Ha sentenciat que la mort d’una nena de 9 anys va ser provocada per la contaminació. Vivia al costat d’una de les vies més transitades de Londres amb alts nivells de pol·lució i va morir per respirar l’aire contaminat amb el diòxid de nitrogen (NO2).

Fins ara, els investigadors ambientals només s’atrevien a dir que algunes malalties respiratòries, i d’altres, estaven relacionades amb la contaminació, però sense concretar més. A partir d’ara ja sabem que la contaminació pot matar les persones.
El problema és molt greu a les grans ciutats per l’alta densitat de població. Tan sols quatre països europeus no sobrepassen els límits de contaminació fixats per l’OMS. Madrid encapçala la llista de les 1.000 ciutats europees més contaminades i Barcelona ocupa el sisè lloc. Segons un estudi de l’Institut de Salud Global (ISGlobal), a Madrid es produeixen 2.380 morts anuals relacionades amb la contaminació i a Barcelona, 1883.

Un estudi realitzat per investigadors alemanys i publicat a la revista European Heart Journal posa de manifest que respirar aire contaminat provoca més morts que el tabac. Amb voluntat es pot deixar de fumar però no podem deixar de respirar l’aire que ens envolta, per això l’estudi conclou que l’impacte de la pol·lució de l’aire sobre la salut humana està subestimat i insta els governs a establir polítiques eficaces per a reemplaçar els combustibles fòssils, que són el principal factor de contaminació de l’aire, per energies renovables. Un dels autors de l’estudi, Jos Lelieveld, diu: “Quan usem energies renovables, netes, no només estarem complint el tractat de París per a mitigar els efectes del canvi climàtic, sinó que també podrem reduir les morts relacionades amb la contaminació en un 55% a Europa”.

Tot i que algunes de les grans ciutats, com Barcelona i París, estan decidides a complir els seus compromisos amb la Unió Europea per tal de reduir els índexs de contaminació i aposten per ampliar les zones per als vianants i els carrils bici reduint el tràfic rodat pel centre,  la contaminació és un problema global que afecta tot el planeta i requereix un compromís global de tots els països per tal de deixar de dependre dels combustibles fòssils, tal com recomana l’estudi alemany.

Fins ara tots els acords per reduir la contaminació són sistemàticament incomplerts. Els interessos econòmics dels països més rics que formen el G20 poden més que la salut de les persones i del planeta. El fons de la qüestió és que tenim una economia al servei d’unes poques famílies adinerades com Rothschild, Rockefeler i Morgan que en períodes de crisis encara s’enriqueixen més, ja que actuen segons dos únics objectius: diners i poder, sense tenir en compte per a res que milions de persones morin de fam ni que s’extingeixin espècies d’animals i de plantes i morin persones, com la nena de 9 anys, per la contaminació del planeta. Segons Oxfam, la riquesa mundial es concentra en tan sols 26 persones, això és escandalós i no es pot continuar tolerant. Hem de compartir els recursos del planeta que són essencials per a viure.

La pobresa, en un món d’abundància, és un crim contra la humanitat i la contaminació, amb alternatives per a evitar-la, és un crim contra el planeta. Aquestes dues atrocitats són causades pel sistema econòmic que tenim i, ja he dit en diverses ocasions que l’hem de canviar per una economia que prioritzi el benestar de totes les persones per damunt dels interessos egoistes d’uns quants. Això només serà possible amb la pressió pacífica de les persones que volen el canvi que, sens dubte, són la immensa majoria de la població mundial. Com diu el nostre estimat Federico Mayor Zaragoza, ex-director general de la UNESCO: “És l’hora dels pobles”.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies