L’estat del món (42)

Cada cop són més els economistes que ens anuncien una gran recessió global, que pot ser pitjor que la del 2008, per a finals d’any o començaments del 2023. Els factors que la provocaran són els efectes econòmics de la pandèmia, l’augment continuat de la inflació, la guerra d’Ucraïna, l’escassetat dels recursos i l’increment dels preus de les energies, principalment, del gas, l’electricitat i el petroli, com tots podem comprovar quan ens arriba la factura de la llum o posem gasolina al cotxe.

Ucraïna és un dels principals proveïdors de cereals i ara, amb la guerra, no els pot subministrar al món. Això està provocant un augment del preu d’aliments bàsics, com el pa que els països pobres no poden pagar. Les conseqüències són un augment de la fam en aquests països ja molt castigats per la falta d’aliments.

De fet, estem assistint al final del capitalisme, ja anunciat amb la gran recessió del 2008 i ara, amb la imminent recaiguda que ve. Aquest sistema econòmic ja no dona per a més, és com un malalt terminal que intenten salvar però que no és possible. No es pot reviure una economia que beneficia uns quants i perjudica molts, amb dues terceres parts de la humanitat vivint en la misèria i molts morint de fam. Ens encaminem a una altra manera de viure, més senzilla, sense tant de consumisme i malbaratament, i més respectuosa amb el planeta.
S’equivoquen els que pensen que aquesta recessió que ve és conjuntural, com d’altres, i els mercats s’encarregaran d’equilibrar l’economia i tornarem al mateix sistema econòmic. Això és impossible, la solució no pot venir del sistema ja que el problema és el mateix sistema. Estem a les portes del col·lapse del capitalisme i el començament d’un nou model basat en una millor distribució dels recursos, que evita desigualtats que són una vergonya per a la raça humana.
Aquest economia basada en un creixement indefinit en un planeta finit, amb els recursos limitats, és com un globus que vas inflant i, clar, arriba un moment que tots sabem el que passa si no pares d’inflar-lo. Com abans siguem conscients d’això, abans vindran els canvis tan necessaris per evitar el desastre.
Crec que aquesta recessió provocarà manifestacions globals demanant una vida digna per a tots. Ens encaminem cap a unes mobilitzacions massives d’àmbit mundial. El capitalisme té els dies comptats.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 4 = 9

Últimes notícies