HomeSocietatTortosa recupera la internacionalitat en la 25a Festa del Renaixement, del 21...

Tortosa recupera la internacionalitat en la 25a Festa del Renaixement, del 21 al 24 de juliol

Després de dos edicions de transició amb les Flaires de la Festa i el Ban del Renaixement, Tortosa, per fi, podrà celebrar la 25a edició de la festa que recrea la ciutat del segle XVI, del 21 al 24 de juliol, amb una programació que inclou més d’una seixantena de propostes artístiques de diverses disciplines i que compten amb la participació de companyies de Catalunya, però, també, d’Espanya, França, Itàlia, Portugal o el Marroc.

“No és fàcil trobar esdeveniments en l’àmbit del país en què puguem tindre espectacles de companyies de fins a sis països diferents, com és l’ocasió d’enguany del Renaixement”, assenyala el regidor de Festa del Renaixement, Domingo Tomàs.

Segons l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé i procuradora en cap durant la Festa, l’Ajuntament ha volgut “anar més enllà i fer la festa grossa” per tal de commemorar esta efemèride “amb espectacles de molt nivell”, per la qual cosa van esperar que s’acabessen les restriccions per la covid “perquè pensàvem que els 25 anys han de lluir”.

En este sentit, del 21 al 24 de juliol, tornaran alguns dels espectacles més representatius de la Festa, com La Taverna d’Enrico, dels Quicos, a la plaça Menahem Ben Saruq, o la Cantina Cantorum del Cor La Flumine al Casal Tortosí, però també es recupera l’espectacle itinerant de les Gàrgoles, de la companyia francesa Du Chalaland, que tornaran a estar presents a la ciutat amb una de les propostes que ha tingut més acceptació popular durant estos 25 anys.

A més a més, entre les novetats d’enguany destaca “l’espectacular proposta de dansa aèria que els membres de la companyia catalana Delrevés desenvoluparan al voltant de la torre de l’Homenatge del Castell de la Suda”, ressalta Roigé, i que serà visible des del nou passeig de les Cultures, i també des de diferents punts de la ciutat; però, també, els dos espectacles que commemoraran el 500 aniversari de l’entronització com a papa del bisbe de Tortosa Adrià d’Utrecht, com són, d’una banda, el torneig de justes que tindrà lloc al nou espai que s’incorpora a la Festa, al parc de la Fira de Remolins i que s’anomenarà Clos del Riu; i l’espectacle Tortosa i el Papa Adriano, creat expressament per a l’ocasió per la companyia Teatro Los Navegantes, a l’església de Sant Domènec.

D’altra banda, el Clos del Riu també acollirà, més enllà dels campaments i els mercats, l’artesania i falconeria, un espectacle de funambulisme de la companyia francesa La Corcoles, l’espectacle teatral fet per jóvens actors Quixot també va ser xiquet, de La Companyia de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa, o els Combats a ultrança de la cia Lobos Negros, “a càrrec d’actors especialistes en combats d’espasa, que han sigut campions d’Espanya d’esgrima artística medieval”, diu l’alcaldessa.

Els abanderats, juntament amb totes les companyies itinerants, tornaran a posar color als carrers i les places. Tal com explica Roigé, als Abanderats de Tortosa, “un dels símbols de la Festa del Renaixement”, se sumaran les dos squadre més antigues d’Itàlia: la d’Arezzo, que torna a la ciutat, i la de Sansepolcro, que s’estrenarà per primera vegada a Tortosa.

La programació també inclou l’espectacle Arcans de foc, dels francesos Zooligans, Els vitralls del Dux, de La Fàbrica de Colors, Un viatge extraordinari amb Da Vinci, de DueVinci, Les Metamorfosis, del Cor LaBinota, Embolica que fa amor, del cor infantil LaBinota, o Amagats, amb la Jueva de Tortosa, entre d’altres.

Quant a les actuacions musicals, que també hi tindran molta presència, hi haurà els espectacles fixos amb instruments com el llaüt i la tiorba, amb les actuacions de l’alumnat del Conservatori de Música de la Diputació; l’espectacle de cant renaixentista, al Polvorí del Parador; o el concert d’orgue renaixentista a la Sala Arts, que s’inscriu dins del festival Proto2.

La plaça de la Catedral també s’estrena al Renaixement, i hi “jugarà un paper important”, apunta Roigé, ja que hi passaran totes les companyies i espectacles, acollirà un espectacle de falconeria i també s’hi oferiran els primers tastos de les projeccions audiovisuals -mapatge- a sobre de la façana.

Actes inaugurals

L’acte inaugural tindrà com a escenari la nova configuració de la plaça de l’Ajuntament, on es farà lliurament de l’estendard a una de les agrupacions més veteranes a la Festa, el Cor Flumine, responsables entre altres espectacles, de la Cantina Cantorum. D’altra banda, la plaça de l’Absis continuarà acollint el pregó inaugural, que enguany comptarà amb tres exprocuradors en cap que han estat al capdavant de la ciutat al llarg dels 25 anys del Renaixement, com són els exalcaldes Marià Curto, Joan Sabaté i Ferran Bel.

D’altra banda, la presidenta de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), Maria José Fernández, serà la inauguradora del Taulell al carrer, mentre que l’acte de lliurament dels estendards a les famílies nobles, dissabte a la tarda, comptarà amb la presència especial de la il·lustradora Pilarín Bayés, autora del cartell d’enguany.

Campaments

En esta 25a edició, el Renaixement comptarà amb la presència de vuit campaments repartits arreu de la ciutat. Enguany hi ha nous campaments que s’hi incorporen, com el Campament de la Commedia, de La companyia, o el de les Quincalles, “format per gent coneixedora de la història, amb rigor en la recreació i que és un luxe tenir-los al 25è Renaixement, i que, d’alguna manera, puga servir de referent i d’estímul per a tots aquells que s’incorporen a la festa en l’àmbit dels campaments”, indica Tomàs.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

39 + = 43

Últimes notícies