L’estat del món (43)

Al març passat, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) va demanar als països europeus amb centrals nuclears que es replantegessin els tancaments que tinguin programats per no dependre energèticament de Rússia. Així, França allargarà la vida útil de les centrals més enllà dels 40 anys previstos i en construirà almenys sis més. Anglaterra també planeja construir vuit nous reactors, i altres països sembla que també faran cas a la petició de l’AEI.

Per acabar d’arreglar aquesta barbaritat, la Unió Europea ha inclòs el gas i les centrals nuclears dins de la categoria d’energies verdes, tot equiparant-les a les energies renovables, com l’eòlica i la solar. Un cop més, els interessos del lobby nuclear que intenta presentar aquesta energia com la solució contra el canvi climàtic i les pressions d’alguns països, com França, que han apostat per les centrals nuclears, han pogut més que el sentit comú de les persones que consideren que l’energia nuclear comporta un risc elevat (un 72 % de la població espanyola ho considera així). Segons un estudi realitzat a la universitat de Maguncia (Alemanya), la població infantil que viu a prop d’una planta nuclear és més propensa a contraure malalties cancerígenes, com la leucèmia.

Un estudi de l’institut d’investigació econòmica DIW Berlín afirma que les perilloses emissions de radiació, com va passar a Harrisburg (1977), Chernobyl (1986) i Fukushima (2011), mostren que les nuclears no són una solució d’energia neta a tenir en compte a l’hora de fer front al canvi climàtic. Aquest estudi, i d’altres, demostren que cap central nuclear del món és rendible, i que funcionen perquè els governs les han subsidiat, encara que els beneficis se’ls queden les empreses elèctriques que les gestionen.

A Espanya, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha proposat perllongar la vida útil de les nuclears. Esperem que el Govern espanyol no li faci cas i continuï amb el pla de tancament de les centrals nuclears durant el període 2025-2035.

Per a alguns països com l’Iran generar energia elèctrica nuclear és l’excusa que utilitzen per desenvolupar programes d’armament nuclear. Estar a favor de l’energia nuclear és estar a favor de les bombes atòmiques. De fet, l’energia nuclear no va ser dissenyada per a la generació d’electricitat comercial, estava dirigida a les armes nuclears.

Tots els països haurien de seguir l’exemple d’Alemanya, que descarta canviar el seu pla per culminar l’apagada nuclear al final d’aquest any 2022.

Al llarg de la història de la humanitat, hi ha hagut grans líders que han afavorit la pressió de la gent pels canvis. Necessitem ara un gran personatge que lideri la pressió pacífica a favor de la justícia i de la pau i en contra dels interessos d’uns quants. Tant de bo aparegui aviat, la humanitat el necessita.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies