L’estat del món (54)

Aquest estiu, el món ha sofert diverses ones de calor amb temperatures per damunt dels 40 °C, algunes de les quals han estat rècord. A la Xina han assolit el màxim històric de calor. L’any 2023 ha estat l’any en què s’han produït els pitjors incendis: Grècia, Canadà, Hawaii… Durant els vuit primers mesos del 2023, a Espanya s’han cremat 65.000 hectàrees a causa dels 5.700 incendis forestals registrats, el pitjor a Tenerife. Com va dir el secretari general de l’ONU, António Guterres: “La humanitat ha obert les portes de l’infern. L’horrorosa calor està tenint efectes horribles”. A més a més, s’han produït pluges torrencials, inundacions i terratrèmols amb milers de morts a Líbia i al Marroc.

La naturalesa s’està queixant, però continuem sense fer-ne cas, com si nosaltres no tinguéssim la culpa. Una anàlisi estadística sobre els estudis de la comunitat científica respecte al canvi climàtic, publicat a la revista Environmental Research Letters, conclou que el 99,96 % dels estudis afirmen que el canvi climàtic és real i és causat per l’ésser humà.

Davant d’aquesta evidència científica, en comptes de prendre mesures dràstiques, els 27 països de la Unió Europea han fet marxa enrere en la lluita contra el canvi climàtic, demanant retardar dos anys l’entrada en vigor de la reducció d’emissions dels cotxes, del 2025 al 2027. Un cop més, els interessos econòmics de les petrolieres i de la indústria de l’automòbil han pogut més que la salut de les persones i del planeta. En el 2035, la Unió Europea té previst suprimir la venda de cotxes de gasolina i dièsel passant als cotxes elèctrics. Veurem si, arribat el moment, aquest acord es compleix o es demora uns quants anys.

No podem seguir usant el carbó, el petroli i el gas per a generar energia, ja que es cremen i això provoca l’escalfament global i el canvi climàtic. A més a més, són energies finites i s’aniran esgotant. Hem d’apostar per les energies renovables que no contaminen i no s’esgoten, principalment per la solar, l’eòlica i la hidroelèctrica. A diferència de les energies no renovables que provoquen dependència dels països que les produeixen, les renovables són autòctones, cada país les pot generar.

Com va dir Barack Obama: “Som la primera generació a sentir l’impacte del canvi climàtic i l’última que pot fer alguna cosa sobre aquest tema”.

Tot i que hi ha consens entre els científics sobre el fet que el canvi climàtic és real i causat per l’home, no sembla que les grans fortunes facin res per evitar el desastre climàtic, estan massa ocupades en gestionar i augmentar la seva riquesa. Ha de ser la pressió popular de la gran majoria la que ha d’intentar parar-ho. Com es podia llegir en una pancarta que encapçalava una manifestació estudiantil: “El capitalisme mata el planeta”.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies