El crac borsari del 1929, seguit de la Gran Depressió, va provocar la major crisi econòmica del capitalisme. Per cert, el gran poeta Federico García Lorca es trobava a Nova York quan va passar i va ser testimoni de la desesperació de la gent fins a arribar al suïcidi d’alguns. No és d’estranyar, per tant, que estigués totalment en contra d’aquest sistema econòmic com ho demostra el seu llibre anticapitalista Poeta a Nova York.
És molt possible que tornem a tenir una davallada de les borses financeres similar, o pitjor, que la del 29. De fet, aquest capitalisme sense control regit per les forces del mercat que posa uns preus als productes que una gran part de la població mundial no pot pagar, causa unes desigualtats intolerables i és com un globus, inflat per les injustícies, que està a punt d’esclatar. El nefast president estatunidenc Trump podria accelerar aquest procés, sense saber-ho. Amb la guerra d’aranzels que ha iniciat, i les reaccions de països com la Xina i l’Europa, el món podria entrar en una recessió econòmica global. Si és així, i el capitalisme té els dies comptats, caldria passar a un altre sistema econòmic, com més aviat millor, per a no allargar indefinidament el sofriment de les dues terceres parts de la humanitat que viu a la misèria.
No estem separats, estem units, això és una realitat, la física quàntica ho anomena “entrellaçament quàntic”. Precisament, el Premi Nobel de Física 2022 va ser concedit a Aspect, Clauser i Zeilinger per les seves recerques sobre aquest concepte. Així que, o acceptem el fet que estem units per tal de distribuir d’una manera més justa la riquesa, compartint els recursos del planeta, o seguim pensant que estem separats i ens autodestruïm. La pau només la podrem obtenir eliminant les causes de la guerra: injustícia, cobdícia, egoisme, competitivitat salvatge i falta d’unitat. És el moment de prendre la gran decisió: viure junts en pau o morir separats.
Igual que Federico García Lorca, Einstein també estava en contra del capitalisme perquè “poques mans tendien a acumular cada cop més, a la vegada que pervertien la democràcia mitjançant el seu poder sobre els mitjans d’informació”. El famós científic advertia que “l’economia és cosa de tots i hem de ser conscients que no es pot separar dels valors ètics”. És evident que Trump no pensa el mateix i és un escàndol les propostes de pau que ha fet per al conflicte Israel-Palestina i per a la guerra d’Ucraïna.
No té cap objecció a proposar treure de Gaza els palestins per a poder construir un complex turístic i quedar-se amb la meitat dels minerals rars d’Ucraïna; l’enriquiment per damunt de les persones. Per això Einstein defensava, sense èxit, l’ètica a l’economia.