HomeCulturaL'exposició de Lo Pati Abans el llenguatge, primer accèssit d'Arts Visuals als...

L’exposició de Lo Pati Abans el llenguatge, primer accèssit d’Arts Visuals als Premis El Temps de les Arts

L’exposició ‘Abans el llenguatge’ de l’artista visual Nora Ancarola (Buenos Aires, 1955) i produïda per Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre a Amposta ha estat reconeguda en la segona edició dels Premis Els Temps de les Arts, entre 101 projectes produïts als territorris de parla catalana. La mostra ha guanyat el primer accèssit en la categoria d’Arts Visuals, i ha reconegut tant a Ancarola com a Aida Boix, comissària del projecte i directora del centre.

‘Abans el llenguatge’ es va poder veure del 14 de novembre de l’any passat fins al 30 de gener d’enguany, i reflexionava al voltant de tres eixos temàtics: la comunitat, la frontera i el llenguatge. D’una banda, constava de sis instal·lacions artístiques a l’espai expositiu de Lo Pati que relacionaven el llenguatge amb les diferències sexuals, la memòria i les qüestions d’exclusió social; i de l’altra, constava d’accions deslocalitzades que es van  desenvolupar conjuntament amb la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i ESARDI – Escola d’Art i Disseny d’Amposta. A més, la mostra va comptar amb la col·laboració de La Caníbal Edicions, que a tall de catàleg de l’exposició va publicar un diari amb articles filosòfics i de crítica d’art per aprofundir des de la vessant teòrica sobre tots aquells temes que nodrien l’exposició.

Els II Premis El Temps de les Arts estan organitzats pel portal de divulgació i crítica d’art www.tempsarts.cat, una iniciativa per reconèixer el talent de nous creadors i estimular la innovació artística i cultural de tots els territoris de parla catalana en les categories d’Arts Visuals, Arts Escèniques, Arquitectura, Patrimoni, Música Clàssica, Música Popular i Cinema Experimental.

El jurat en la categoria d’Arts Visuals ha estat format per Roberta Bosco, periodista i comissària especialitzada en art contemporani i nous mitjans; José Luis Pérez Pont, director del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; Imma Prieto, directora d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, comissària d’exposicions, investigadora i escriptora; i Jesús Navarro, historiador de l’art, museòleg i comissari i director del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.

Els set projectes guanyadors de les diferents categories es van donar a conèixer ahir a la nit a través d’un audiovisual dirigit per Lluís Danés i emès per TV3, IB3, Televisió d’Andorra, Televisió de l’Alguer i À Punt Televisió. Entre els premiats també hi ha el festival d’art efímer als patis històrics de Tortosa A Cel Obert, que ha guanyat el primer premi en la categoria de Patrimoni. L’acte físic de lliurament dels guardons va tenir lloc dilluns a la nit en un acte a l’Ateneu Barcelonès.

Nora Ancarola (Buenos Aires, 1955) viu i treballa a Barcelona des de l’any 1978. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. També s’ha format sobre teoria i pràctica de l’art contemporani, tècniques, processos i expressions audiovisuals a Buenos Aires, Copenhaguen i Roma. Ha estat docent a l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja i ha dirigit l’espai d’art contemporani MX ESPAI 1010. El seu treball està estretament relacionat amb la capacitat dels llenguatges artístics per aportar noves lectures als relats històrics i, a més, aposta per la utilització dels processos creatius per gestionar el malestar individual com a element de transformació social, amb una clara consciència crítica i inclusiva.

Aida Boix (Amposta, 1989) és historiadora de l’art. Va estudiar a la Universitat de Barcelona, on també va cursar el màster en estudis avançats en història de l’art amb especialitat en Art en la Societat. Com a historiadora de l’art, ha treballat al departament de recerca i investigació dels Museus Vaticans i al MACBA. Des del 2017 dirigeix el Centre d’Art Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de L’Ebre. Compagina la feina de direcció amb el comissariat d’exposicions i la crítica d’art. Entre el 2018 i el 2021 va formar part de la junta directiva de l’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies