HomeSalutL’Hospital de la Santa Creu de Jesús, referent dels centres catalans en...

L’Hospital de la Santa Creu de Jesús, referent dels centres catalans en l’atenció sociosanitària i de malalties cròniques

L’Hospital de la Santa Creu de Jesús -Tortosa fa molts anys que s’ha convertit en un centre de referència arreu del territori català en l’atenció sociosanitària i malalties cròniques. Esta atenció té com a prioritat la individualització de l’atenció centrada en les necessitats de les persones que atenen.

L’hospital de Jesús, que forma part de la xarxa d’equipaments de salut de titularitat municipal de Tortosa, ha sabut anar adaptant-se a l’evolució demogràfica i al fet de comptar amb un major nombre de persones grans i amb malalties cròniques. D’aquesta manera ha fet evolucionar el seu sistema assistencial per aconseguir una major i més acurada atenció, i amb una cartera de serveis cada vegada més completa i professionalitzada.

Atenció a la fragilitat

Una de les línies estratègiques de treball de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús  és l’atenció a la fragilitat. Per a poder fer front a esta situació de vulnerabilitat s’han organitzat des del centre les jornades de fragilitat de les Terres de l’Ebre. Amb estes reunions científiques es pretén establir accions preventives des de l’àmbit comunitari i adequar les intervencions en l’àmbit hospitalari. Establir sinergies amb els altres nivells assistencials per a poder garantir el contínuum assistencial d’este grup poblacional és l’eix prioritari d’actuació.

Implantació del sistema informàtic SAP Argos

Una altra de les actuacions del centre amb la col·laboració de la Gerència Territorial de l’ICS, ICS central, CTT i CATSalut ha sigut la implantació d’un nou sistema d’informació hospitalària, SAP Argos. Ha estat un procés llarg que ha necessitat una planificació molt rigorosa i gràcies al qual el personal assistencial podrà treballar amb una història clínica unificada amb la resta d’hospitals de la zona. Això  suposarà avantatges com poder oferir més informació al professional o evitar la repetició de proves al pacient i tractant  sempre els problemes de salut del pacient com a centre del procés.

Projecte Aptitude 

El Servei de Geriatria de l’hospital  amb els equips de primària de l’ICS al territori participen en la iniciativa europea Aptitude. Este projecte té com a objectiu  prevenir la dependència de les persones grans mitjançant la creació d’una xarxa d’experts per a promoure l’atenció, la formació, la recerca i la innovació en gerontologia. L’estudi en què Tortosa serà prova pilot es desenvoluparà en deu territoris i més de vint centres hospitalaris implicats (França-Espanya-Andorra) amb una  xarxa que ha de permetre la creació de vincles entre els professionals que treballen en l’àmbit de l’envelliment i la gent gran (professionals de la salut, científics, autoritats regionals, industrials, empresaris, polítics, associacions d’usuaris, persones grans voluntàries).

El projecte europeu Aptitude té com a  objectiu principal prevenir la dependència i la discapacitat, actuant sobre la fragilitat de la població anciana. La fragilitat és un estat de predis capacitat que cal detectar per a identificar un subgrup de persones més grans de 65 anys que conserven la seua independència d’una forma inestable, que es troben en situació de risc de pèrdua funcional i requerixen una intervenció per a conservar la seua autonomia.

Unitat docent multiprofessional de geriatria

L’Hospital de la Santa Creu de Jesús és un centre docent de referència al territori. De fet, hi ha un ampli ventall de disciplines que fan allí les seues pràctiques. A nivell de professions sanitàries disposa d’unitat docent per a metges especialistes en geriatria des de l’any 1999. A partir del proper 2020 esta unitat passarà a ser una unitat docent multiprofessional de geriatria amb una capacitat  per a poder formar dos infermeres especialistes en geriatria i tres metges especialistes en geriatria. Amb esta ampliació de la unitat docent, esdevindrem la 2a unitat docent multiprofessional d’esta especialitat a Catalunya, que afavorirà la retenció de talent del territori.

Unitat d’Assistència Nefrològica: 24 hores al dia i 7 dies a la setmana 

La Unitat d’Assistència Nefrològica de l’hospital de la Santa Creu de Jesús ja ha  complit més d’un any de funcionament, oferint atenció nefrològica urgent 24 hores al dia els 7 dies de la setmana per a tot el territori. Durant este temps, més de 200 persones han rebut tractament d’hemodiàlisi en una sala equipada per a prestar l’atenció als malalts amb unes condicions més còmodes. Actualment reben tractament 154 persones, repartides en quatre torns. A estes cal sumar-hi les 3.000 persones que anualment són ateses a consultes externes. La unitat es coordina amb altres centres  com són l’Hospital de Bellvitge, Hospital Clínic, Joan XXIII, Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. La unitat oferix  un servei integral, des del diagnòstic de la insuficiència renal crònica fins a la realització de valoracions àmplies de pacients i tractaments endovenosos en les Consultes Externes i Hospital de dia, a més de realitzar tractament amb hemodiàlisi.

L’Ajuntament de Tortosa va construir la unitat d’hemodiàlisi just al costat de l’accelerador lineal que presta servei de radioteràpia. El nou edifici ocupa una superfície de 1.400 metres quadrats, dividits entre l’àrea d’administració, consultes externes i àrea de tractament
d’hemodiàlisi. Esta última disposa d’una capacitat per a 40 pacients, amb monitors d’última generació i llits elèctrics, així com altres elements que ajuden a preservar la intimitat dels pacients i a fer més amable l’estada. L’equipament va entrar en servei el 30 de juliol del 2018, i va suposar una inversió de 3,6 milions, entre la construcció i l’equipació. Esta unitat d’hemodiàlisi suposa un gran avanç per al conjunt de la ciutadania de Tortosa i del territori, ja que permet oferir un millor tractament i amb major benestar per als pacients. L’equipament, que  respon a la potenciació dels centres de salut de titularitat municipal que du a terme l’Ajuntament de Tortosa, té una llarga trajectòria, perquè des de l’any 1980 l’hospital de la Santa Creu de Jesús és el centre de referència de les Terres de l’Ebre pel que fa al tractament de patologies renals.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 78 = 88

Últimes notícies