HomeSalutL’Hospital de Tortosa incorpora a Nounats la figura del pacient expert en...

L’Hospital de Tortosa incorpora a Nounats la figura del pacient expert en prematuritat

Els pares i mares de nadons preterme ingressats a l’Hospital de Tortosa compten des d’aquest mes amb l’acompanyament de l’Associació de Prematurs de Catalunya, Som Prematurs. En el marc del conveni que l’ICS ha renovat recentment amb Som Prematurs, l’Hospital Verge de la Cinta facilita l’accés de l’entitat a la unitat de nounats (UCIN) per tal que pugui prestar aquesta atenció.

La pacient experta que dóna suport a Tortosa és Neus Julián Bertomeu, delegada de Som Prematurs a l’Hospital Verge de la Cinta i mare de tres fills, dos dels quals (bessons) van néixer a les 35 setmanes de gestació ara fa tres anys. A banda d’informar sobre les ajudes i prestacions a les quals tenen dret les famílies, Julián els ofereix acompanyament emocional durant la seva estada a la UCIN i, compartint la seva experiència i vivències personals, els dóna alguns consells per preparar l’arribada a casa. Ella mateixa explica que “la societat no és suficientment conscient del que representa o pot representar la prematuritat. Molts cops els problemes comencen quan arribes a casa amb el nadó, no només són els dies que estàs a l’hospital. Tenir algú al costat que ha passat per una situació similar i et pot donar consells és molt important”.

Altruisme

La delegada de Tortosa va conèixer l’associació a través de la pediatra dels seus fills: “em va agradar la idea i vaig pensar que m’agradaria participar-hi aportant el meu granet de sorra. Sempre he cregut que si tots dediquéssim una petita part del nostre temps a millorar la vida dels altres, viuríem en un món molt millor. Això és el que m’agrada fer, forma part dels meus valors i és el que voldria transmetre als meus fills el dia de demà”. Cal destacar que Julián –com tots els voluntaris de Som Prematurs– no percep cap remuneració per la seva tasca a Verge de la Cinta.

Una xarxa d’abast català

Amb l’arribada de Neus Julián, l’Hospital Verge de la Cinta s’afegeix a la xarxa de centres (12 actualment) que compten amb la figura del pacient expert a Nounats gràcies a un conveni signat amb Som Prematurs. Cal destacar que, ara mateix, l’hospital de Tortosa és un dels pocs que permeten que l’acompanyament es realitzi de manera presencial. Tot i que és una activitat que l’Associació duu a terme des de fa anys, la pandèmia de COVID-19 va obligar els hospitals a modificar els seus protocols i la majoria encara no han recuperat la normalitat. Per això, Som Prematurs ofereix des de maig de 2020 a les famílies dues sessions d’acompanyament online mensuals. A més, l’entitat també presta atenció via telefònica o atén consultes per correu electrònic (un total de 350 l’any 2021).

Sobre l’Associació Som Prematurs

Som Prematurs és una associació sense ànim de lucre nascuda l’any 2015 amb l’objectiu d’acompanyar les famílies en la carrera de fons que suposa un naixement prematur. Els proporciona un punt de trobada, suport, informació i aprenentatge on se senten escoltades i on poden resoldre dubtes i compartir experiències, preocupacions i èxits. L’entitat, declarada d’utilitat pública, compta actualment amb 168 socis i té presència arreu de Catalunya.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

17 + = 25

Últimes notícies