HomeCulturaEl llibre ‘Les pintures rupestres de l’Abric IV d’Ermites’ recull dibuixos del...

El llibre ‘Les pintures rupestres de l’Abric IV d’Ermites’ recull dibuixos del neolític fins al s. XVIII

Les pintures rupestres de l’Abric IV d’Ermites és la primera publicació monogràfica d’investigació i divulgació des del 1975 que dona a conèixer i estudia les figures d’un dels conjunts rupestres més ben conservats i complexos de tot l’art llevantí.

Les figures representades a l’Abric IV del conjunt rupestre de la serra de Godall s’emmarquen, segons les últimes hipòtesis, en l’estil semiesquemàtic i esquemàtic abstracte de cronologies compreses del 6.000 al 2.800 BP, entre el neolític i la primera edat del ferro, un aspecte que complementa els altres abrics, amb cronologies epipaleolítiques d’entre 9.000 i 4.000 bp.

L’autor del llibre, l’investigador i doctor en prehistòria per la Universitat de Castella-la Manxa, Juan Ruíz, explicava en declaracions al Canal 21, durant la presentació, el passat 12 de març, que “es tracta d’un projecte en què s’ha tornat a documentar absolutament tot de l’Abric IV, en què s’han tret certes conclusions respecte de l’estat de conservació en què es troben les pintures”.

De fet, el doctor en prehistòria assenyala que es tracta “d’un abric molt interessant, amb moltes particularitats, i que ha estat utilitzat durant molt de temps”. I és que segons ha constatat s’hi han localitzat figures de vaixells i embarcacions del s. XVII i XVIII.

En este sentit, diu, “hi ha moltes fases de pintura que s’anaven afegint successivament i que corresponen a diferents moments, des de principis del neolític – fa 7.000 o 7.500 anys-, fins a l’època ibèrica, i fins i tot a moments més recents ja d’edat històrica, que relacionarien la utilització d’este espai com a santuari o com un lloc amb una significació de ritual que, en certa manera, se seguix mantenint a través de l’Ermita”.

Núria Ventura, alcaldessa d’Ulldecona, va destacar que este llibre donarà un “impuls” de cara a futurs projectes i convenis relacionats amb l’art rupestre, com el que acaben de signar amb els ajuntaments de l’Alberca (Salamanca) i Nerpio (Albacete) per a conservar, investigar i crear nous productes i donar a conèixer “el nostre fantàstic patrimoni rupestre”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

63 + = 64

Últimes notícies