HomeSalutL’Hospital Verge de la Cinta participa en un projecte clau en la...

L’Hospital Verge de la Cinta participa en un projecte clau en la detecció i prevenció del càncer de mama

El Grup de Recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) participa en el projecte BosomShield, tot centrant-se en l’anàlisi del paper de la resposta immune dels ganglis limfàtics axil·lars amb el risc de recaiguda per metàstasi a distància.

El projecte internacional BosomShield, coordinat per l’investigador Domènec Puig de de la URV i de l’IISPV, que ha de jugar un paper clau en la detecció i la prevenció del càncer de mama, està orientat al desenvolupament d’una plataforma software basada en la Intel·ligència Artificial per a la classificació dels diferents tipus de càncer de mama i per predir-ne la perillositat i la probabilitat de recaiguda per metàstasi gràcies a l’anàlisi conjunt d’imatges radiològiques i microscòpiques.

El coordinador de recerca territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, Carlos López, que conjuntament amb la coordinadora del grup de Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l’HTVC, Marylene Lejeune són els responsables del grup de Recerca PO&B de l’IISVP, posa de manifest que és cabdal estudiar els factors de risc d’una pacient per desenvolupar aquest tipus de metàstasi ja que quan aquesta es dona és molt probable que no sobrevisqui. L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, on està ubicat aquest grup de recerca, també estan involucrats en el projecte.

La resposta immune del nostre cos són les defenses que ens protegeixen tant de virus com bacteris, però que també s’ha vist que tenen un paper important en l’evolució dels tumors. En el càncer de mama s’ha investigat la resposta immune al tumor primari de la mama, però hi ha molt pocs estudis focalitzats en el seu estudi en el gangli limfàtic de l’aixella, que sol ser al primer lloc on el càncer de mama fa metàstasis regionals. El nostre paper en el projecte és aportar la informació clínica, patològica i imatges digitals radiològiques i també a nivell histològic de les biòpsies de les pacients per poder integrar tota la informació per identificar aquelles pacients amb un major risc de metàstasi a distància. La part més innovadora del projecte a part de l’aplicació de la intel·ligència artificial és la integració de la informació de la resposta immune dels ganglis limfàtics”, explica Carlos López.

La novetat principal del projecte és que per primera vegada es posa en comú l’anàlisi de les imatges radiològiques, és a dir, les mamografies, les ressonàncies magnètiques…, i l’anàlisi de les imatges histopatològiques, les microscòpiques de les cèl·lules. Aquests dos tipus d’imatges fins ara s’analitzaven per separat, i el fet de treballar-les conjuntament permet una predicció molt més acurada, avançar-se al màxim, precisar-ne les característiques, la benignitat o malignitat, i les possibilitats de metàstasi, d’expansió més enllà del pit, de recurrència…”, explica Domènec Puig.

Al final, entre tots, crearem una plataforma a l’abast de la pràctica clínica, que estigui als hospitals, que permeti al metge especialista rebre un avís del sistema, per exemple de si hi ha alguna sospita en una pacient determinada, i que l’ajudi a prendre millors decisions, més fonamentades i eficients”, assegura Domènec Puig, l’equip del qual ja fa temps que treballa en projectes d’ajuda a la diagnosi del càncer de mama. De fet, la idea del projecte sorgeix de la URV, colze a colze amb l’IISPV, donant-li forma fins a trobar la proposta més afinada i contactant amb la resta d’institucions fins a conformar el consorci que el tirarà endavant. “Aquest és el nostre gran projecte, el que engloba tot el que hem fet fins ara i el que portarà a tenir un sistema universal, funcional i adequat”, conclou Puig.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

51 + = 52

Últimes notícies