HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catL’impost de la discòrdia

L’impost de la discòrdia

Si tot va com ha d’anar, el nou impost nuclear es podrà aplicar sense problemes després de dos intents fallits, en què es va acabar declarant anticonstitucional. De cara al 2023, les dos àrees nuclears catalanes disposaran d’un fons de 24 milions d’euros anuals -un 20 % del total de la recaptació- per a promoure polítiques de desenvolupament i diversificació econòmica al voltant d’Ascó i Vandellòs. Tot i això, l’aplicació de l’impost, que ha impulsat ERC ha estat criticat activament pel PSC, que reclama que l’aportació al territori siga del 50 % -60milions anuals-, mentre el govern de l’Estat seguix sense prioritzar la transició econòmica de les àrees nuclears de tot l’Estat abans del tancament de les plantes, que Pedro Sánchez ha datat per al 2035.

Un cop més, però, les baralles polítiques acaben enterbolint el problema de fons. La manca d’unes infraestructures competitives, la distància respecte els principals nuclis de població i consum, el desequilibri territorial i l’espoli d’aigua i energia són, a hores d’ara, els principals esculls que patix l’economia de la Ribera d’Ebre. Per a corregir estos dèficits, ja històrics, calen polítiques de consens i una línia estratègica de desenvolupament econòmic clara i estudiada. Sense això, de res servirà que caiguen del cel 24 o 60 milions d’euros cada any.

I, abans d’entrar en baralles sobre les partides pressupostàries, caldria aclarir, primer, en què s’han de destinar els diners i dissenyar polítiques públiques que puguen ser efectives.
Un cop esta línia estratègica estiga ben definida i acordada entre administracions i agents econòmics i socials, ja serà el moment de quantificar les inversions necessàries i assumir-les. En lloc d’això, però, PSC i ERC opten per discutir la quantia del fons nuclear sense esclarir encara què s’ha de fer ni què necessita la Ribera d’Ebre i el seu voltant per a diversificar la seua economia i afrontar el futur postnuclear amb garanties. Tot plegat, en un territori que no produïix ni el 20 %, ni el 50 % de l’energia que es consumix a Catalunya. En produïx el 70 %.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 5 = 9

Últimes notícies