HomeEducacióL’Institut Candelera de l'Ametlla de Mar, reconegut pel Govern francès amb la...

L’Institut Candelera de l’Ametlla de Mar, reconegut pel Govern francès amb la placa LabelFrancÉducation

Al vestíbul de l’Institut Candelera de l’Ametlla de Mar ja lluïx la placa LabelFrancÉducation, un segell de qualitat educatiu que el Govern francès atorga a instituts i centres d’ensenyaments estrangers que participen en la difusió de la llengua i la cultura franceses. Actualment, hi ha 587 centres arreu del món que disposen d’este distintiu, 115 a l’Estat espanyol, i només tres, a Catalunya. De fet, a les Terres de l’Ebre, l’Institut Candelera és l’únic que disposa d’este segell educatiu.

Este centre educatiu calero, que va celebrar divendres passat, 3 de febrer, el seu 35è aniversari, “sempre ha tingut el francès com a primera llengua estrangera”, detalla Javier Sánchez, professor de francès del centre, un fet que podria vincular-se al gran volum de turisme que visita el municipi. Actualment, és un centre on poden cursar-se els exàmens oficials de francès anomenats DELF (Diplomes d’Estudis en Llengua Francesa).

A més, explica Sánchez, des del 2014, l’oferta educativa del centre oferix també el Batxibac, un programa educatiu de doble titulació que permet a l’alumnat la possibilitat d’obtenir el títol del batxillerat i també el de batxillerat francès. “Per a accedir-hi, l’alumnat ha d’acreditar un nivell bàsic de francès, equivalent al B1”, apunta el professor.

El currículum mixt del programa determina que s’ha de fer un terç de l’horari lectiu del batxillerat -10 hores en esta llengua, i cursar les matèries de Llengua i literatura franceses i Història de França. A més, el Treball de Recerca final també s’ha de fer en francès. “Quan acaben segon de batxillerat, l’alumnat acaba amb un nivell de francès B2, i es decanta per esta llengua i no per l’anglès”.

Aleshores, també tenen la llibertat d’escollir entre examinar-se a les Proves d’Accés a la Universitat del batxillerat convencional o a la selectivitat francesa; o a totes dos, per a pujar nota. Amb qualsevol de les opcions, l’alumnat pot accedir a universitats catalanes, espanyoles i franceses.

Anualment, indica Sánchez, “tenim entre 10 i 15 alumnes que cursen el Batxibac, l’equivalent a una quarta part del total d’estudiants que fan batxillerat”, i afegix que “actualment, hi ha tretze exalumnes del centre que estan cursant els seus estudis universitaris a Perpinyà, Lió, Montpeller, a París, Grenoble; i això, per a un poble com és l’Ametlla de Mar, és un nombre important”.

Altrament, el centre també té l’acreditació d’Erasmus, un programa europeu que oferix l’oportunitat de mobilitat i cooperació internacional en els àmbits educatius. Així, es realitzen diversos intercanvis d’alumnes -enguany ja han estat tres setmanes a Landivisiau- i professorat al llarg de l’any, s’impulsen programes diversos i s’invertixen recursos en l’ensenyament del francès. El programa pel període 2021-2027 d’Erasmus gira al voltant de les llengües estrangeres, el medi ambient i les noves tecnologies.

Sánchez, distingit amb les Palmes Académiques

D’altra banda, durant la commemoració del 35è aniversari i la descoberta de la placa LabelFrancÉducation, el cònsol General de França a Barcelona, Olivier Ramadour, va aprofitar per a fer públic que el Govern francès entregarà les Palmes Acadèmiques, el màxim reconeixement educatiu per a acadèmics i personalitats en els camps de la cultura i educació, a Javier Sánchez, en reconeixement a la seua trajectòria professional, com a professor de francès i per la contribució a la cooperació entre els dos països.

Sánchez va arribar al centre el 1991, i des d’aleshores ha format part d’este projecte per a impulsar la llengua i cultura franceses, i també ha estat director del centre durant 20 anys -fins al 2020-. Per a Sánchez ha estat una “sorpresa, un orgull i un honor” rebre esta condecoració, que se li entregarà en un acte solemne que es farà abans que acabe el curs acadèmic.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 46 = 52

Últimes notícies