HomeEconomiaL'IPC puja una d猫cima fins al 5,8% al gener, coincidint amb la...

L’IPC puja una d猫cima fins al 5,8% al gener, coincidint amb la retirada dels 20 c猫ntims de descompte als combustibles

L’脥ndex de Preus de Consum (IPC) a l’Estat ha arrencat l’any amb un repunt d’una d猫cima i s’ha situat en el 5,8% al gener, segons l’indicador avan莽at que ha publicat aquest dilluns l’Institut Nacional d’Estad铆stica (INE). El lleuger augment de la inflaci贸 coincideix amb la retirada de la bonificaci贸 de 20 c猫ntims per litre de carburant i arriba despr茅s de cinc mesos de baixades consecutives. Tot i aix貌, l’indicador subjacent 鈥搎ue no t茅 en compte els aliments no elaborats i l’energia- s’ha enfilat cinc d猫cimes, fins al 7,5%, la xifra m茅s alta de la s猫rie hist貌rica. D’aquesta manera, ha continuat disparada, tot i les mesures anticrisi del govern espanyol per contenir el preu del cistell de la compra.

Pel que fa a la variaci贸 mensual, els preus de consum han caigut un 0,3% al gener en comparaci贸 amb el desembre, segons l’indicador avan莽at. En aquest sentit, l’INE ha desatacat la baixada dels preus de l’electricitat 鈥揳 meitats de gener el preu de la llum es va situar per sota dels 5 euros/MWh, mentre que fa un any costava m茅s de 200 euros/MWh-.

Quant a l’脥ndex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), al gener s’ha registrat una variaci贸 anual del 5,8%, tres d猫cimes m茅s que al desembre. En relaci贸 amb la variaci贸 mensual, l’IPCA ha caigut cinc d猫cimes.

La variaci贸 anual definitiva de l’IPC corresponent al mes de gener es coneixer脿 a mitjans de gener. Aleshores l’INE tamb茅 publicar脿 dades per comunitats aut貌nomes i per grups. D’aquesta manera, es concretar脿 l’efecte que han pogut tenir mesures com la rebaixa de l’IVA dels aliments b脿sics. Tamb茅 cal tenir en compte que en el primer mes de l’any es revisen els preus d’alguns serveis d’acord amb l’IPC, fet que enguany tamb茅 ha arrossegat a l’al莽a els peatges, taxis, carburants o el gas.

Canvi en la metodologia de calcular l’IPC

A banda, l’INE ha detallat que ha aplicat un canvi a l’hora de calcular l’IPC per adequar-lo a la normativa de la Uni贸 Europea. Aix铆, per primer cop s’han incorporat indicadors sobre el mercat lliure del gas i l’electricitat (anteriorment nom茅s es recollien registres del mercat regulat). Tamb茅 s’han modificat les ponderacions, que a partir d’aquest 2023 es faran d’acord amb l’estad铆stica de Comptabilitat Nacional en comptes de l’Enquesta de Pressupostos Familiars. D’aquesta manera, el transport, per exemple, passa a ponderar m茅s que l’any passat, mentre que baixa el pes del preu de l’habitatge.

A m茅s, l’INE tamb茅 ha anunciat que durant el 2023 passar脿 a recollir les dades dels preus a trav茅s de dispositius electr貌nics amb l’objectiu de simplificar i agilitzar el proc茅s i obtenir xifres “m茅s precises“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

4 + 3 =

脷ltimes not铆cies