HomeSense categoriaL'IRTA desenvolupa un mètode pioner per quantificar l'impacte que té el cicle...

L’IRTA desenvolupa un mètode pioner per quantificar l’impacte que té el cicle de vida d’un producte en el sòl

TERRES DE L’EBRE // L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha desenvolupat un mètode per quantificar els danys ambientals en el sòl que genera el cicle de vida d’un producte. La metodologia, de lliure accés, permet traduir a les mateixes unitats de mesura tots els impactes, de manera que es poden comparar els efectes de diferents activitats humanes. «Per exemple, es tracta d’estudiar el cicle de vida de producció d’una poma posant tot el focus en el sòl i analitzant tot el que passa, des del transport del fertilitzant a si ha calgut llaurar la terra o al transport després de la fruita per al seu consum, i com aquesta gestió contribueix a salinitzar els sòls”, explica Montse Nuñez, investigadora del programa Beatriu de Pinós de l’IRTA.

Per Núñez, l’eina “permetrà millorar la gestió dels sòls i mitigar els efectes del canvi climàtic” i s’ha publicat recentment a la revista ‘Environmental Science & Technology’. La metodologia fa que es puguin avaluar els danys ambientals, com ara “els quilos de nitrogen de fertilitzant que entren involuntàriament als ecosistemes naturals i els canvis que hi produeixen, així com les espècies afectades o desaparegudes”, assenyala Nuñez.

El sòl agrícola és un recurs molt valuós i escàs arreu del món. La seva degradació és un problema especialment greu en països de clima mediterrani àrid, “on la terra té poca matèria orgànica i unes textures que fan que tendeixi a erosionar-se molt”, apunten des de l’IRTA. A la llarga, la conseqüència és la pèrdua de productivitat, un fet que amenaça el sosteniment econòmic dels agricultors i el manteniment del món rural. A més, amb el canvi climàtic, es preveu que aquesta degradació s’aguditzi.

A banda s’hi ha d’afegir la salinització, que ja afecta un 20% de les terres conreades arreu del planeta. Això planteja nous desafiaments per a l’agricultura i la gestió de migrants climàtics. Segons l’IRTA, fins al moment aquesta qüestió no es tenia en compte en els mètodes d’avaluació i quantificació dels aspectes ambientals a gran escala.

L’efecte de la salinització al Delta de l’Ebre

Els camps d’arròs del delta de l’Ebre produeixen cada any al voltant de 90.000 tones d’aquest cereal. Tanmateix, als darrers anys el canvi climàtic està posant en risc la producció de la collita i fa que els arrossaires hagin de trobar noves maneres d’enfrontar-se a l’elevada salinització del terreny. Segons els darrers estudis, com a conseqüència del canvi climàtic i de la subsidència, el delta ebrenc s’enfonsa una mitjana de tres mil·límetres a l’any, el que afavoreix que el mar avanci, envaeixi el subsòl i se salinitzi encara més la capa freàtica.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies